Japon heyetten depreme dayanıklılık testi

Japon heyetten depreme dayanıklılık testi -Sağlık Bakanlığı ve Japonyadan gelen bilim adamlarının da aralarında bulunduğu 30 kişilik heyet, Erzurum Sağlık Kampüsünde incelemelerde bulundu -Tokyo Teknik Üniversitesi öğretim üyesi


ERZURUM (A.A) - Sağlık Bakanlığı ve Japonyadan gelen bilim adamlarının da aralarında bulunduğu heyet, Erzurum Sağlık Kampüsü inşaatında incelemelerde bulundu.
     Tokyo Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Toru Takeuchi, Japon Sismik İzolasyon Derneği Başkanı Nagahide Kani, sismik izolasyonu uzmanı Prof. Dr. Mineo Takayamamın da bulunduğu 22 kişiyle Sağlık Bakanlığından gelen 8 kişilik ekip, sağlık kampüsünün inşaatını gezdi.
     Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Salonunda düzenlenen toplantıya katılan heyetten Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanı Mehmet Demircioğlu, burada yaptığı konuşmada, Japon bilim adamlarıyla Türkiyede 30a yakın sağlık şehrinin yapımında deprem ve sismik izolasyon sistemlerini uygulayabilmek için yaklaşık 1.5 yıldır çalışma yürüttüklerini söyledi.
     Türkiyede henüz yeni olan sismik izolasyon sistemlerini Japonyalı heyetin incelediğini anımsatan Demircioğlu, Mevcut şu anda içinde bulunduğumuz 386 kauçuk izolatörün kullanıldığı bir hastane yaptık. Tabii sağlık kampüsümüzün tamamlanması için inşaatımız sürüyor. Orada farklı bir izolasyon tekniği uygulanıyor. Teknoloji gelişince biz de ayak uydurmaya çalıştık dedi.
     Deprem Yüksek Mühendisi Dr. Bahadır Şadan ise Erzurum Sağlık Kampüsü inşaatının müşavirliğini yapan firmanın yapı ve deprem mühendisliği grup yöneticisi olarak çalıştığını anımsatarak, hastanenin beş bloktan oluştuğunu ifade etti.
     Kampüs hastanesinde toplam bin 248 adet izolatör kullanıldığını vurgulayan Şadan, bölge civarında olan faylar, yakın depremleri ve tarihteki depremlerin bütün kayıtlarını incelediklerini, bölgeye özel sismik tehlike analizi yapıldığını belirtti. Şadan, şunları kaydetti:
     Burada literatürde çok fazla rastlanmayan fakat bir tane kaynakta rastladığımız hastanenin bulunduğu bölgeye sadece 3 kilometre mesafede bulunan fay tespit ettik, Erzurum Fayı. 80 kilometre uzunluğundaki bu fayın her bin ve üç bin yıl arasında 7.1 büyüklüğünde deprem yaratabileceği kanısına vardık. Biz her ne kadar söz konusu fayla ilgili çok fazla bilgi olmasa da bu fayın etkilerini de analizlerimizde dikkate aldık. Erzurum ve hastanenin bulunduğu bölge ikinci derece deprem bölgesindedir. Hatta bizim yaptığımız çalışmalar bu hastane bölgesi için daha büyük bir deprem riski olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu da birinci derece deprem bölgesi hatta birazcık daha fazla bir deprem riskine maruz kalabileceğini göstermektedir. Biz de tüm tasarımlarımızı, tüm sismik ve betonarme yapıyı bu değerlere göre yaptık.
     Hasarları ve deprem olmasa da zorlamaları tespit etmeye çalıştıklarının altını çizen Şadan, inşaatta kullanılan izolatörlerin testi başarıyla geçtiğini ve deprem sonrasında binada ivedilikle hastalara sağlık hizmeti verilebileceğini vurguladı.
    
     -Türkiyedeki inşaat sektörü Çinden çok daha iyi-
    
     Toplantının ardından heyet, hastane yanında inşaat çalışmaları süren Erzurum Sağlık Kampüsünü gezerek, depreme dayanıklılık için yapımda kullanılan izolatörleri inceledi.
     Tokyo Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Takeuchi, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkelerinde yeni binaların güçlü, eski binaların da depreme dayanıklı olması için güçlendirme çalışması yapıldığını vurguladı.
     Türkiyenin inşaat sektöründe oldukça iyi olduğunu vurgulayan Takeuchi, Türkiyede yeni binaların sismik izolasyonla yapılmasını takdir ediyorum. Harika girişimler var. Bu girişimler sayesinde eski binaların da güçlendirilmesi için çalışma yapılması gerekiyor diye konuştu.
     Sismik izolasyonu uzmanı Prof. Dr. Mineo Takayamam ise Japonyada sismik izolasyon teknolojisinin çok kullanılmasına rağmen sürtünmeli sistemlerin o kadar çok kullanılmadığını anımsatarak, Türkiyenin bunu kullanmada öncülük yaptığını kaydetti.
     Sağlık kampüsünde çok başarılı inşaat çalışması yapıldığını anlatan Takayamam, Çinde buna benzer şantiyelerde bulundum. Gerek gözlem gerek danışmanlık şeklinde. Kesinlikle buradaki inşaatla kıyaslanamayacak kadar kötüydü. Çok daha iyi bir şantiye burası ifadelerini kullandı.
     Bu arada inceleme sırasında Japon heyetin tahta merdivenden inşaat alanına inmekte güçlük çektiği görüldü.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Japon heyetten depreme dayanıklılık testi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER