Kadın girişimci istiridye mantar üretim tesisi

Kadın girişimci istiridye mantar üretim tesisi kurdu -Didimli girişimci Ayşe Karapınar, tarımsal çeşitliliğe katkı sağladığı katkı nedeniyle plaketle ödüllendirildi


AYDIN (A.A) - İstiridye mantar üretim tesisi kuran Didimli girişimci Ayşe Karapınar, tarımsal çeşitliliğe sağladığı katkı nedeniyle plaketle ödüllendirildi.
     Girişimci Ayşe Karapınar tarafından Akyeniköy Beldesi Dalyan bölgesinde oluşturulan istiridye mantar üretim tesislerini Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ve eşi Zeynep Emiroğlu, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir ve Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe ziyaret etti.
     Ayşe Karapınar, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, alternatif kazanç sağlamak için çalıştığını belirtti.
     Kaymakam Ersin Emiroğlu ise Bu üretimin ülkemizde de gündeme gelmesi gerek. Her işi ilimle, fenle, bilimle yapmanın teoriden pratiğe geçen halini bugün görüyoruz. Tarımda klasik ürünlerden çok bu tür dar alanda maliyeti de zahmeti de düşük ürünlere yönelmemiz gerek dedi.
     Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci de tarımsal çeşitliliğe sağladığı katkı nedeniyle Karapınara plaket sundu.
    
     -Etten 2 kat fazla protein-
    
     Tesisin danışmanlık hizmetini yürüten Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Kutret Gezer ise 450 metrekare üzerinde kurulu tesisin raflı sistemle çalıştığını belirtti.
     Tesisin duvarlarının ısı yalıtımını sağlamak amacıyla poliüreten malzeme ile kaplandığını belirten Gezer, bu şekilde elektrik tasarrufu sağlandığını söyledi.
     Yaprak istiridye mantarın yılda 6 kez ürün verdiğini kaydeden Kudret Gezer, şöyle konuştu:
     Diğer şapkalı mantar türlerine göre yaprak mantarda ilaç kalıntısı olmaz. Benimde tüketim tercihim yaprak mantardan yana oluyor. İnsana en yakın canlı grubu mantardır. Canlı insana ne kadar yakınsa faydası da o kadar fazladır. Yaprak mantarın şeker, kolestrol gibi hastalıklara da faydası var. Doğrudan yemek olarak yenilebileceği gibi kurutularak çorba şeklinde, turşu olarak da tüketilebilir. Ayrıca yatırımın afet riski yok. Tesisinizin donanımına göre verim alırsınız. Bu tesis şu anda Türkiyeye bir örnek.
    
     Muhabir: Bahri Aşık / Suat Deniz / Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Kadın girişimci istiridye mantar üretim tesisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER