Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi -Zonguldak Barosu Kadın Hukuk Komisyonu üyesi Avcı: -Türk kadınının kazanımlarını hak ve özgürlüklerin geriye götürecek tüm fikir ve uygulama ile düzenlemenin karşısında olmaya devam ed


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak Barosu Kadın Hukuk Komisyonu üyesi Goncagül Avcı, Türk kadınının kazanımlarını hak ve özgürlüklerin geriye götürecek tüm fikir ve uygulama ile düzenlemenin karşısında olmaya devam edeceğiz dedi.
     Avcı, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yılı dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk kadınının 5 Aralık 1934de seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu söyledi.
     İlk kez seçilme hakkının kullanan 18 kadın milletvekili ile Türkiye Cumhuriyetinin kadınların mecliste temsil oranıyla dünyada ikinci sırada yer aldığını anımsatan Avcı, şöyle konuştu:
     Günümüzde gelenin noktada ise kadınlarımızın karar mekanizmalarına katılım oranı dünya sıralamasında son sıralarda yer alacak kadar düşük orandadır. TBMMde 23 dönem kadın milletvekili oranı yüzde 9 iken bu oran 24. dönemde yüzde 14e çıkmıştır. Böylece önceki dönemde 50 olan kadın milletvekili sayısı bu dönemde 78e çıkmıştır. Artış umut verici olsa da oranın düşüklüğü ulusal bir ayıbımız olarak karşımızda durmaktadır. Kadın halen siyasette cinsiyetinin temsil oranını kağıt üzerinde arttırıcı bir vitrin malzemesi olarak görülmektedir. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak, kadın adayların karar mekanizmalarında temsil kabiliyetinin sağlanması açısından yüzde 50 kota uygulamasını öneriyoruz. Türk kadınının kazanımlarını hak ve özgürlüklerin geriye götürecek tüm fikir ve uygulama ile düzenlemenin karşısında olmaya devam edeceğiz.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Erdinç Aksoy
<< Önceki Haber Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER