Kalitesiz okul malzemeleri öğrenci sağlığını tehdit

Kalitesiz okul malzemeleri öğrenci sağlığını tehdit ediyor -Prof. Dr. Akdur: -Kırtasiye malzemelerinin renkli, kokulu ve elastik olmasını sağlayan kimyasal maddelerin hemen hepsi sağlığa zararlıdır -Parfüm içeren kırtasiye malzem


ZONGULDAK (A.A) - Ferdi Akıllı - Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, okul alışverişinde velilerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunarak Kırtasiye malzemelerinin renkli, kokulu ve elastik olmasını sağlayan kimyasal maddelerin hemen hepsi sağlığa zararlıdır dedi.
     Prof. Dr. Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul alışverişi kapsamında velilerin çocuklarına kırtasiye malzemesi, giysiler ve çanta satın aldığını, bu ürünlerin ucuzluğu ve şıklığının yanında mutlaka sağlığa zararlı olmamasına da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
     Okul için alınan eşyaların kimyasal yapıları ya da fiziksel özelikleri nedeniyle çocukların sağlına zarar verebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Akdur, şunları kaydetti:
     Okul malzemelerinin özellikle pahalı bir markasının olması her zaman kaliteli olduğu ya da sağlığa zararsız olmadığı anlamına gelmez. Markalı demek, etiketinde başta üreticisi ve içerdiği maddeler ile her türlü gerekli bilgi bulunan, CE ya da TSE belge numarası yer alan ürün anlamında ise elbette ki kalite güvencesi daha yüksektir. Bundan ötürü satın alınan tüm malzemelerin usulüne uygun bir etiketi olmalıdır. Etiketi ya da üreticisi belli olmayan ürünün sahibi ve sorumlusu belli değildir. Veliler sorumluluğu üstlenilmemiş hiçbir ürünü satın almamalıdır. Bunlar genellikle ucuz ham maddeden üretilir bu nedenle de hem kimyasal özellikleri hem de fiziksel özellikleri açısından sağlığı olumsuz etkiler. Kırtasiye malzemelerinin renkli, kokulu ve elastik olmasını sağlayan kimyasal maddelerin hemen hepsi sağlığa zararlıdır.
     Prof. Dr. Akdur, velilerin daha uzun kullanır düşüncesiyle çocuklarına bol elbise ve büyük numara ayakkabı almaması gerektiğini ifade ederek, bunların hem daha çabuk eskiyeceği, hem de çocukların sağlığına zarar vereceğini kaydetti.
    
     -Uyuşturucu bağımlılığı riski-
    
     Kırtasiye malzemelerinin renkli, kokulu ve elastik olmasının kimyasal maddelerle sağlandığına işaret eden Prof. Dr. Akdur, Her türlü kırtasiye malzemesinde azo boyaları kullanılması sakıncalıdır. Beyaz tahta kalemi ya da keçe kalem diye bilinen kalemlerin solvent bazlı olanları sağlığa zararlıdır. Öğrenci ve öğretmenlerimiz kesinlikle solvent bazlı kalemler kullanmamalıdır. Onun yerine su bazlı keçe kalemler alınmalıdır diye konuştu.
     Prof. Dr. Recep Akdur, Türkiyede organik çözücülerin kırtasiye malzemesinde kullanılmasının yasa olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bir malzemenin (silgi kalem, defter vb.) koku vermesi ancak organik çözücü içermesiyle olanaklıdır. Bu nedenle veliler çocuklarına kesinlikle kokulu bir malzeme satın almamalı ve çocuklarına bu tür malzemeyi kullandırtmamalıdır. Parfüm içeren kırtasiye malzemelerinde kullanılan çözücülerin hepsi hem kanserojen hem de uyuşturucu bağımlılığına yatkınlık yaratıyor. Bu nedenle velilerimiz çocukları için hiçbir parfümlü ürünü satın almamalı ve kullanmalarına da izin vermemelidir. Satın alınan her türlü ürünün etiketi çok dikkatlice incelemeli. Ürünün yapısı ve bileşimi hakkında ayrıntılı bilgi olup olmadığına bakmalıdır. Örneğin yapıştırıcılarda ve keçe kalemlerde su bazlıdır yazısını görmediği hiçbir ürünü satın almamalıdır. Aynı şekilde etiketinde TSE ve CE damgası olmayan ürünlerden de uzak durulmalıdır.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Kalitesiz okul malzemeleri öğrenci sağlığını tehdit Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER