Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bartında

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bartında -Bakan Yılmaz: -"Ülkemiz, ekonomisiyle demokrasisiyle dış politikasıyla son 10 yıl gibi 1990lı yıllarda da iyi idare ediliyor olsaydı, bugün Türkiye çok farklı bir yerde olurdu" -"(Terör s


BARTIN (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Ülkemiz, ekonomisiyle demokrasisiyle dış politikasıyla son 10 yıl gibi 1990lı yıllarda da iyi idare ediliyor olsaydı, bugün Türkiye çok farklı bir yerde olurdu" dedi.
     Bakan Yılmaz, AK Parti Bartın İl Başkanlığı tarafından Bartın Kültür Merkezinde düzenlenen teşkilat içi eğitim toplantısında yaptığı konuşmada, dün Reyhanlıda yaşanan patlamalarda hayatını kaybedenler için baş sağlığı, yaralılar için de acil şifalar diledi.
     Türkiye için 1990lı yılların, "kayıp yıllar" olduğunu ifade eden Yılmaz, bu dönemde devletin topladığı vergilerin yüzde 85-86sının faizlere ödendiğini, dünya ve Avrupada kriz olmamasına rağmen Türkiyede krizin yaşandığını anlattı.
     Bu dönemde bankaların battığını ve devlete olan güvenin de en dip noktalara geldiğini belirten Yılmaz, vatandaşların 2002 yılında bütün bu yaşanan tecrübelerden sonra adeta sessiz bir devrim yaparak, o gün iktidarda olan DSP, MHP ve ANAP koalisyon hükümetini tamamıyla tasfiye ettiğini söyledi.
     Bakan Yılmaz, "Ülkemiz, ekonomisiyle demokrasisiyle dış politikasıyla son 10 yıl gibi 1990lı yıllarda da iyi idare ediliyor olsaydı, bugün Türkiye çok çok farklı bir yerde olurdu. Fakat çok şükür 2002 yılında milletimiz ülkemizin gidişatına el koydu. Seçimlerle adeta bir devrim gerçekleştirdi. Parlamentoyu tamamıyla yeniledi. İki partiden oluşan bir parlamento oldu" diye konuştu.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın o tarihte bütün topluma, "bize biraz süre verin" dediğini aktaran Yılmaz, "Hiç popülizm yapmadı, hiç vatandaşı aldatmadı, hayallerle kandırmadı. Gerçek neyse, içinde bulunulan durum neyse onu vatandaşa anlattı. Bize biraz vakit verin, biz bu işleri düzelteceğiz dedi. Çok şükür bunu da başardı. AK Parti ile siyaset de yeni bir anlam kazandı, siyasetçiye bakış açısı da değişti. Güven kavramı eksenin de siyaset yeniden inşa edildi" ifadesini kullandı.
     Bakan Yılmaz, AK Parti camiası olarak kazandıkları güveni titizlikle korumaları gerektiğini vurgulayarak, "Bu, bizim en büyük sermayemiz. O güveni emekle uzun zamanda oluşturduk. Bizim politikalarımızın temelinde güven var" dedi.
    
     -"Son 4 yılda ürettiğimiz yeni istihdam, 4 milyonu aştı"
    
     AK Parti iktidarında milli gelirin 230 milyar dolardan, 786 milyar dolara, kişi başına gelirin 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara, ihracatın da 36 milyar dolardan 152,5 milyar dolara çıkarıldığına dikkati çeken Yılmaz, bütün bunların son 10 yıldaki güven ve istikrara dayalı ekonomik politikaların sonuçları olduğunu ifade etti.
     Bunları, yeni doğal kaynaklarla yapmadıklarını belirten Yılmaz, Türkiyenin mevcut kaynaklarını daha iyi yöneterek, kullanarak bunu gerçekleştirdiklerini anlattı.
     Yılmaz, ülkenin daha önce böyle iyi yönetilmesi halinde bu hedeflere daha erken ulaşacaklarını dile getirerek, Türkiyenin, önceden bu iyi yönetilememenin getirdiği sorunları yaşadığını kaydetti.
     Türkiyenin aslında zengin potansiyellere sahip bir ülke olduğunu, bunların iyi yönetilmesi durumunda sonucun alınabildiğine işaret ederek şöyle konuştu:
     "Ekonomi, Türkiye, dünyanın 16ncı Avrupanın ise 6ncı büyük ekonomisi haline gelmiş durumdadır. Bugün, dünyada ve Avrupada bir kriz var. Türkiyede çok şükür büyümemiz devam ediyor. İstihdam artışı devam ediyor. Dengelerimiz düzelmeye devam ediyor. Sadece son 4 yılda ürettiğimiz yeni istihdam, 4 milyonu aştı. Dünyada ve Avrupada işsizlik artarken, bazı ülkelerde genç işsizlik yüzde 50lere ulaşırken, çok şükür son yıllarda milyonlarca yeni istihdam ürettik. İşte bu çarpıcı bir şekilde farkımızı gösteriyor. Geçmişte CHP, MHP ve DSPnin döneminde dünyada kriz yoktu, bizde vardı. Şimdi dünyada kriz var, bizde kriz yok."
    
     -"Türkiyede yapılanlar, bir model olarak alınıyor"
    
     Demokrasi ve hukuk alanında da AK Partinin çok önemli icraatlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiyenin vesayetçi, ayıplı ve eksik bir demokrasiden, normal bir demokrasiye geçtiğini belirtti.
     Yılmaz, büyük ve ileri bir demokrasi olmadan güçlü bir sosyal yapı oluşturulamayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
     "Ekonomide, sosyal hayatta, demokraside, hukukta, sağladığımız bu gelişmelerle Türkiye artık dünyada da farklı noktalara geldi. Dünyanın Türkiyeye bakış açısı değişmeye başladı. Bunu yurt dışına çıkan vatandaşlarımız daha iyi anlıyor. Tabiri caizse, vatandaşlarımızı yürüyüşü değişti. Pasaportumuza bakışımız değişti. Türkiye artık dünyada konuşulurken, bir başarı örneği olarak konuşuluyor. Türkiyede yapılanlar, bir model olarak alınıyor."
    
     -Çözüm süreci-
    
     Bakan Yılmaz, Türkiyenin uzun süredir bir terör hadisesi yaşadığına işaret ederek, buna artık "yeter" dediklerini söyledi.
     Terör meselesinin olmaması halinde Türkiyenin bugün çok farklı yerlerde olabileceğini dile getiren Yılmaz, "Bu bizim için bir ayak bağıdır. Kendi içimizde, enerjimizi sarf etmemize neden olan, boş yere enerjimizi israf etmemize neden olan bir olay. İşte bu problemi de artık aşalım diyoruz. Ülkemizin birliği ve beraberliği için, temel ilkelerimizden hiçbir şekilde taviz vermeden, bu problemi de aştığımız zaman, tutabilene aşk olsun demek lazım. Türkiye çok daha farklı bir yere, çok daha süratli bir şekilde gidecek" şeklinde konuştu.
     Terörle mücadele edilirken, can kayıplarının olduğunu, bir sürü kaynağın boş yere sarf edildiğini anlatan Yılmaz, "terör var" diye yatırım yapılmadığını kaydetti.
     Yılmaz, terör meselesini hallettikleri zaman bütün bu maliyetlerden kurtulacaklarını ifade ederek, kaynakların da o zaman çok daha rahat bir şekilde ekonomik ve sosyal hayata ve diğer hedefler için harcama imkanına kavuşacaklarını belirtti.
     Türkiyenin menfaatinin sorunları çözmekten yana olduğunu vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Türkiyenin gelişmesini istemeyen, güçlenmesini istemeyenler, uluslararası alanda ön plana çıkmasını istemeyenler, bu sorunların devam etmesini istiyor olabilir ama bizlerin bunu isteme lüksü yoktur. Bu sorunları çözmek zorundayız. Nasıl enflasyonu çözdüysek, nasıl geçmişte çözülemez denilen ekonomik, sosyal ve hukuki bir çok meseleyi çözdüysek, bu meseleyi de inşallah çözeceğiz. Bu yönde de güzel gelişmeler yaşanıyor. Bunu provake etmeye, önlemeye çalışanlar olabilir. Buna karşı da hep birlikte uyanık olmak zorundayız."
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bartında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER