Kalp Haftası

Kalp Haftası -Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Türkiyede kalp damar hastalıkları, ölümlerin yüzde 34ünü oluşturuyor"


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiyede kalp damar hastalıklarının, ölümlerin yüzde 34ünü oluşturduğunu bildirdi.
     Hamzaoğlu, Kalp Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kalbin, kaslardan oluşmuş güçlü bir pompa olduğunu ve her gün yaklaşık bin 500 litre kanı vücuda pompaladığını belirtti.
     Kalbin ihtiyacı olan kanı, kalp damarlarından aldığını ifade eden Hamzaoğlu, kalp damar hastalıklarının, kalp damarlarının kısmen daralması, hatta tıkanması sonucu oluştuğunu, tıkanma sonucu kalbin yeteri kadar beslenemediğini, oksijensiz ve besinsiz kaldığını vurguladı.
     Hamzaoğlu, bu nedenlere bağlı olarak kalbin gerektiği gibi çalışmayabileceğini ve ortaya göğüs ağrısı çıkabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     "Kalp damarlarından bir veya birkaçı tamamen tıkanırsa kalp krizi görülebilir. Kalp damarları kanın rahatça akabileceği tüplere benzer. Gençlik döneminden itibaren yavaş yavaş yağlanmaya başlar. Yaş ilerledikçe yağ, damar duvarlarına birikir ve hasar verir. Damar kendini iyileştirmek için bazı maddeler salgılar. Bu damarların daha da kalınlaşmasına neden olur. Kanın içinde bulunan protein, kalsiyum gibi maddeler ve bazı hücreler gelip bu bölgeye yapışırlar. Bu maddeler ve yağ birikintileri plak oluşturur. Plaklar büyüyerek, damarları daraltır. Bu olaya ateroskleroz denir. Dünyada en başta gelen ölüm nedenlerindendir. Türkiyede kalp damar hastalıkları, ölümlerin yüzde 34ünü oluşturuyor."
     Kalbin en önemli organlardan biri olduğunu belirten Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
     "Altı ayda bir kan yağı ve kan şekeri kontrol ettirilmeli ve yılda bir kez efor testi yaptırmalı. Eğer 40 yaş ve üzerindeyseniz, bugüne kadar da kalp yönünden bir kontrolden geçmediyseniz, mutlaka kalbinizi kontrolden geçirmeniz gerekir. Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız, 40 yaşından sonra her yıl total kolesterol, HDL, LDL, trigliserit ve açlık kan şekeri testlerini yaptırın. Ayrıca düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürmek çok önemlidir."
     Hamzaoğlu, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Sağlıklı beslenme konusunda kesin karanınızı verin. Sağlıklı beslenme sebze ve meyve ağırlıklı hazır ve dondurulmuş gıdalardan uzak, aşırı yağlı ve kızartmaları içermeyecek beslenme şeklidir. Ben artık yürüyeceğim kararını alın ve uygulayın. Egzersizden uzak, hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, merdiven yerine asansörü kullanıyorsanız bu alışkanlıklarınızı tamamen bırakın. Daha hareketli bir yaşamın startını verin. Eviniz işinize yakın mesafedeyse aracınızı kullanmayın. Haftada en az üç gün bir saat yürüyüş, vücudunuz ve özellikle de kalp sağlığınız açısından önemlidir. Kalbiniz için sigarayı mutlaka bırakın. Sigara, koroner kalp hastalıklarının oluşmasında tetikleyen faktörlerin en önemlilerindendir. Ayrıca direkt olarak akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olmaktadır. Stresten uzak bir hayat kalp sağlığınız için en önemli bir faktördür. 12-18 Nisan Kalp Haftası vesilesi ile kalbiniz için yeni bir başlangıç yapın. Kalbinize daha iyi bakın, daha sağlıklı bir yaşam sürün. Kalbinizi üzecek ne yaptıysanız onları geride bırakın."
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER