Kanser Haftası

Kanser Haftası -Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ceyhan -Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve ölümcül olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur


MUĞLA (A.A) - Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, kanserin, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adı olduğunu belirterek, Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup sık görülmesi ve ölümcül olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur dedi.
     Ceyhan, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle gazetecilere yaptığı açıklamada, sigara, fazla bakteri ve virüs enfeksiyonu, yüksek miktarda böcek öldürücü ve zirai ilaç kalıntısına maruz kalma, aşırı alkol tüketimi, radyasyon, yağ ve yağlı besinlerin fazla tüketimi, tuzlanmış, tütsülenmiş ve dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi, olumsuz çalışma koşulları gibi faktörlerin kanser riskini arttırdığını söyledi.
     Beslenme ve kanser ilişkisinin günümüzde giderek önem kazanan bir araştırma konusu haline geldiğini belirten Ceyhan, çok fazla tuz tüketiminin de vücutta kanser oluşumu için risk olarak gösterildiğini ve günlük toplam tuz alımının 6 gram ile sınırlandırılması gerektiğini dile getirdi. Ceyhan, bu değerin üzerinde alınan tuzun kanserin yanı sıra kemik erimesi ve yüksek tansiyon gibi sorunlara neden olabileceğini vurguladı.
     Toplumda farkındalık sağlanması ve bilincin geliştirilmesinin kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini anlatan Ceyhan, Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup sık görülmesi ve ölümcül olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır diye konuştu.
     Muğla Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezinde Erken teşhis hayat kurtarır prensibi ile çalışma yürütüldüğünü bildiren Ceyhan, erken tanı ile önlenebilir, en sık görülen kanserler hakkında halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için eğitim çalışmaları düzenlendiğini kaydetti.
     KETEMde verilen tüm hizmetlerin ücretsiz olduğuna işaret eden Ceyhan, şöyle konuştu:
     2007 yılından bugüne kadar merkezimizde 8 bin 790 kadın rahim ağzı kanseri taramasından, 923 kadın ve erkek kolon kanseri taramasından, 9 bin 800 kadın meme kanseri taramasından geçirilmiştir. Kanserden korkma geç kalmaktan kork diyerek kanserle uzun soluklu olan mücadelemizde tüm halkımızı ücretsiz kanser taramaları için KETEMe bekliyoruz.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER