Kar meyvelere de yaradı

Kar meyvelere de yaradı -ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz: Bu dönemde yağan kar, başta fındık olmak üzere bir çok meyveye fazlasıyla yarar sağladı


ORDU (A.A) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Bu dönemde yağan kar, başta fındık olmak üzere bir çok meyveye fazlasıyla yarar sağladı dedi.
     Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm yurtta etkili olan kar yağışının son dönemde Orduda da kendisini hissettirdiğini belirtti.
     Özellikle bölgedeki üreticilerin geçim kaynağı olan fındığa mevsiminde kar yağışının fayda sağladığına işaret eden Karadeniz, bazı meyvelerin belirli üşüme ihtiyacını bu kar yağışıyla birlikte giderdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
     Yurdumuzun büyük bir bölümünde etkili olan kar yağışı Karadeniz Bölgesinde çok fazla görünmemişti. Ancak son günlerde bölgemiz kar yağışından nasibini aldı. Bu kar yağışı özellikle çiftçilerimizi sevindirdi diyebiliriz. Çünkü bazı meyveler kısa bir süre önce yalancı bahar nedeniyle çiçek açmış ve bazıları ise meyve vermişti. Bu durum meyveler açısından iyi bir durum değildi. Ancak bu dönemde yağan kar, başta fındık olmak üzere bir çok meyveye fazlasıyla yarar sağladı. Çünkü bazı meyveler soğuklama dediğimiz üşüme ihtiyacını karşılayamamıştı. Şimdi bu karla birlikte bu üşüme ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Özellikle fındıkta tozlanma ve karanfil açma dönemi yaşanıyor. Bu yağışlarla birlikte karanfil açma dönemi ve tozlanma süreci daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşecek. Bu da ürünün daha iyi bir şekilde oluşmasına neden olacak.
     Kar yağışının fındıkta olduğu gibi elma, armut gibi çeşitli meyvelere iyi geldiğini de anlatan Karadeniz, Ancak aşırı yağan kar ve karın dona dönüşmesi bu ürünlere zarar verebilir. Bizler karın zamanında ve az yağmasını tercih ediyoruz. Aşırı yağan kar ve bu karın don yapması her şeye olduğu gibi bu ürünlerimize de zarar verir dedi.
     Karadeniz, karın aynı zamanda toprakta iyi depolama yaptığını, bu nedenle kardan oluşan suların gelecek aylarda bitkilerin ve meyvelerin gerekli ihtiyacını karşılayacağını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Kar meyvelere de yaradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER