Karanlık dünyasını azmiyle aydınlatıyor

Karanlık dünyasını azmiyle aydınlatıyor -Dünyaya görme engelli gelen Seyfettin Çağrı Yıldırım, 6 yaşından bu yana çaldığı piyanoda ve 7 yaşından beri oynadığı satrançta pek çok başarı elde etti -Hayali hukuk eğitimi almak olan Yıldır


ANTALYA (A.A) - Yusuf Karadağ - Dünyaya görme engelli gelen Seyfettin Çağrı Yıldırım, 6 yaşından bu yana çaldığı piyanoda ve 7 yaşında beri oynadığı satrançta pek çok başarı elde etti.
     İstanbulda Çoşkun-Gülbin Yıldırım çiftinin ilk çocuğu olan ve görme engelli olarak dünyaya gelen Seyfettin Çağrı Yıldırım (18), ilkokula başlamadan önce okuma yazmayı kabartma alfabe ile öğrendi. 6 yaşında piyano dersleri almaya başlayan Yıldırım, 7 yaşında da satranç öğrenmeye başladı.
     Eğitimini kaynaştırma eğitimi şeklinde alan Yıldırım, İngilizcesini geliştirmek için son 7 yıldan bu yana her yaz yaklaşık 1 ay Londrada yaz okullarına katıldı.
     İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulunca tüm ülkelerde her yıl düzenlenen ve 8 seviyeden oluşan piyona sınavlarına 2002 yılında ilk kez katılan Yıldırım, her yıl girdiği sınavlarda başarılı olarak 6ıncı seviyeye kadar ulaştı. Ancak bundan sonraki seviye sınavlarına, solfej sınavı kabartma nota bulamaması nedeniyle 4 yıldır giremiyor.
     Yıldırım, satrançta ise geçen yıl Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonasında gençler kategorisinde birincilik kazandı. Daha sonra Görme Engelliler Satranç Milli Takımına seçilen Yıldırım, Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından Antalyada düzenlenen Dünya Oyunlarında satrançta gençler kategorisinde dördüncü oldu. Bu yıl da Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonasında gençlerde üçüncülük elde etti.
     Hedefi Türkiye veya İngilterede hukuk eğitimi almak olan Çağrı Yıldırım, bu yıl Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girdi. Aynı zamanda İngilterede Kings College London, University of Warwick, University of Reading, Queen Mary University of London ve University of Nottinghama başvuran Yıldırım, başvurduğu tüm üniversitelerden olumlu yanıt aldı.
    
     -Kaynaştırma eğitimi topluma adapte olma ve öz güvenimi sağladı-
    
     Seyfettin Çağrı Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelli olmasına rağmen genelde hayata olumlu pencereden bakmaya gayret gösterdiğini, bu nedenle hayatı boyunca duygusal ve psikolojik açıdan çok fazla zorluk çekmediğini söyledi.
     Okullarda ders materyalleri konusunda zaman zaman sorunlar yaşadığını, fakat ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle bunları aştığını dile getiren Yıldırım, Küçük yaşlardan beri kaynaştırma eğitim görüyor olmam, topluma adapte olmamı ve öz güvenimin gelişmesini olumlu yönde etkiledi. Başarılarımda topluma çabuk uyum göstermemin önemli rol oynadığına inanıyorum. Bu nedenle engellilerin kaynaştırma eğitimi almalarının teşvik edilmesi ve engelli çocuğu olan ailelerin bu yönde hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum dedi.
     İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulunun düzenlediği müzik sınavlarında 5inci dereceyi geçtiğini bildiren Yıldırım, Ancak bundan sonraki seviyeleri geçmek için, solfej sınavı için kabartma nota bulmam gerekiyor. Bu konuda yardım bekliyorum diye konuştu.
     Yıldırım, piyano ve satrançta elde ettiği başarıların çevresindeki insanları hayrete düşürdüğünü belirterek, çevresinden çok olumlu tepkiler aldığını söyledi.
    
     -Hedefi hukuk eğitimi almak-
    
     Bu yıl LYSye girdiğini, hedefinin Türkiye veya İngilterede iyi bir hukuk eğitimi almak olduğunu vurgulayan Yıldırım, ayrıca İngilterede 5 üniversiteye başvurduğunu ve hepsinden olumlu yanıt geldiğini kaydetti.
     Ailesi ile görüşerek Türkiye veya İngiltereyi tercih etmede seçim yapacağını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
     Rehberlik Araştırma Merkezlerinden alınan rapor doğrultusunda geometri derslerinden muaf tutuluyorduk. Ancak LYSde 10 geometri sorusuyla karşı karşıya kaldık. Oysa önceki yıllarda görme engelliler bu sorulardan muaf tutuluyordu.
     Daktiloyu sınavda kullanmamıza bile yaptığımız girişimler sonucunda izin verildi. Oysa daktilo bizim kalem, kağıdımız gibi. Türkçe soruları da oldukça uzun ve bize verilen 30 dakikalık ek süre yeterli olmuyor. Türkiyede engellilere yönelik sınav prosedüründe değişiklikler yapılması gerektiğine inanıyorum. İngilterede de çok sayıda sınava girdim. Gerçekten standartlar çok farklı. Sınavlara sadece okuyucu değil, başka alternatiflerin de sunulması gerekiyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Karanlık dünyasını azmiyle aydınlatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER