Karapınar, bilim adamlarını ağırladı

Karapınar, bilim adamlarını ağırladı


KONYA (A.A) - Türk Coğrafya Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ertek ve beraberindeki bilim adamları Karapınarda incelemelerde bulundu.
     Ertek, incelemeler sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 2009 yılında yeni oluşan Yarımoğlu obruğunu yakından görme ve inceleme fırsatı bulduklarını ve ölçümlediklerini belirtti.
     Geçen 3 yıl süre zarfında obruğun iki katına yakın bir genişleme gösterdiğini söyleyen Ertek, 2000 yılın başlarından itibaren hızlanarak devam eden obruk oluşum mekanizmasının ortaya konması, sürecin beşeri faaliyetlerle karşılıklı etkileşimin ortaya konabilmesi için İç Anadoluda obruk oluşumları ile ilgili Türk Coğrafya Kurumu tarafından proje çalışmalarının başlatılacağını belirtti.
     Prof. Dr. Barbaros Gönençgil de küresel ısınma ve yer altı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle yer altı su seviyesinin alçalmasına bağlı olarak hızlandığını,obruk oluşumlarının gelecek için bir tehlike arz ettiğini dile getirdi.
     Oluşan bu obrukların Karapınarın bir jeopark özelliği kazanmasına da neden olacağını vurgulayan Gönençgil, Riskli bölgelerin tespit edilerek koruma önlemlerinin alınması ile birlikte bu alanın jeo turizme kazandırılması yöre için ek bir gelir kaynağı olabilir dedi.
    
     Muhabir: Mithat Korkusuz / Sayed Khodaberdi Sadat
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Karapınar, bilim adamlarını ağırladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER