Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısı

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısı -Başbakan Erdoğan: (1) -Karayolu güvenliği konusunda maalesef insan merkezli bir kültür geliştiremediğimizi de ifade etmek durumundayım -Türkiye, sadece demokrasi ve ekonominin kurall


ANKARA (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, karayolu güvenliği konusunda insan merkezli bir kültür geliştirilemediğini belirterek, Türkiye, sadece demokrasi ve ekonominin kurallarına uyulmamasından kaynaklanan sıkıntılar, krizler yaşamadı. Diğer pek çok alanla birlikte karayolu güvenli hususunda da en çarpık anlayışın tehdidi altında kaldı dedi.
     Başbakan Erdoğan, Ankara Vilayetler Evindeki Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısında, Trafik Güvenliği Kurulunu her ay düzenli olarak toplayarak alınan kararların hayata geçirilmesi sürecini titizlikle takibini sağladıklarını söyledi.
     Yürütülen çalışmaları yakından izlediğini belirten Erdoğan, bugünkü toplantıda trafik güvenliğine, özellikle de kazalardaki ölümlerin azaltılmasını ilişkin temel politikaların görüşülüp karara bağlanacağını bildirdi.
     Türkiyede 23 milyonun üzerinde sürücü, 16 milyonun üzerinde de kayıtlı araç bulunduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:
     Ülkemizin gelişmesine, zenginleşmesine paralel olarak sürücü ve araç sayısı yılda ortalama 1 milyon adet artıyor. Gerçekten de ülkemizde araç sahibi olma ve kullanma konusunda giderek yükselen bir eğilim var. Canlı veya cansız ulaşım araçları, her dönemde insanların ilgisini çekmiştir. İnsanlar kendilerine yoldaş olarak gördükleri bu araçlarla aralarında daima özel bir bağ kurmuşlardır. Türk dilinde at, Arap dilinde deve konusunda yüzlerce, binlerce farklı deyim, ifade, kelime bulunması bu ilginin sonucudur. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak atın devenin yerine motorlu araçlar aldı.
     Recaizade Mahmut Ekremin Araba Sevdasından beri arabaların bizim kültürümüzde, edebiyatımızda, şarkılarımızda yani hayatımızın her alanında daima önemli bir yeri oldu. Kamyonların, otomobillerin arkalarına, önlerine yazılan yazılar dahi kendi çapında bir külliyat oluşturacak düzeyde. Bununla birlikte karayolu güvenliği konusunda maalesef insan merkezli bir kültür geliştiremediğimizi de ifade etmek durumundayım. Türkiye, sadece demokrasi ve ekonominin kurallarına uyulmamasından kaynaklanan sıkıntılar, krizler yaşamadı. Diğer pek çok alanla birlikte karayolu güvenliği hususunda da en çarpık anlayışın tehdidi altında kaldı. Kurallara uymama alışkanlığı ve altyapıdaki yetersizlikler yüzünden yıllarca ülkemizin yolları adete kan gölüne dönüştü.
    
     -Bölünmüş yol yapımında tarihi rekorlara imza attık-
    
     Başbakan Erdoğan, 1990 yılında Türkiyede sadece 3 milyon 750 bin taşıt bulunduğu halde, bir yılda trafik kazalarında ölenlerin sayısının 6 bin 300ü geçtiğini, 2000 yılında araç sayısının 8 milyon 300 bine çıkarken ölü sayısı 5 bin 500lere gerilediğine dikkati çekerek, araç sayısının artmasına rağmen ölüm sayısındaki düşüşün sevindirici olduğunu ifade etti.
     Türkiyede 2011de araç sayısının 16 milyona ulaştığını, trafik kazalarındaki ölü sayısının da 3 bin 800e gerilediğini belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
     Nereden nereye. Elbette araç sayısındaki fevkalade artışa rağmen kazalardaki ölüm sayısını azaltmak kolay olmuyor. Hükümetlerimiz döneminden her alanda olduğu gibi bu konuda da çok önemli çalışmalar yaptık, pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik. Özellikle bölünmüş yol yapımında tarihi rekorlara imza atarak, ülkemizde ulaşımı fevkalade kolay, süratli ve güvenli hale getirdik.
    
     -Bölünmüş yol uzunluğunu 21 bin 227 kilometreye çıkardık-
    
     En küçük yerleşim yerlerine kadar asfalt ya da stabilize yollar yaparak insanlara araç sürmede altyapı hizmeti sunmada başarılı şekilde yürütülen çalışmaların devam ettiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
     Bitti mi- Hayır, daha yapacağımız çok iş var. Devlet olarak üzerimize düşeni yapacağız ve ondan sonra da halkımızdan kurallara uymasını isteyeceğiz. Hükümete geldiğimizde 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu buna ilave 15 bin 126 kilometre yeni yol yaparak 21 bin 227 kilometreye çıkardık. Daha önce sadece 6 ilimiz bölünmüş yol ile birbirine bağlı iken, bugün 74 ilimiz bölünmüş yol bağı ile birbirine bağlı. İnşallah önümüzdeki dönemde bütün illerimiz, bütün büyük yerleşim yerlerimiz arasında bölünmüş yol ağını kurmuş olacağız.
     Bir yandan ulaştırma altyapısını güçlendirirken diğer yandan da karayolu kullanan sürücülerin ve yayaların eğitimine önem veriyoruz. İlkokulların 5. sınıflarına Trafik Güvenliği, liselerin 12. sınıflarına ise Trafik ve İlkyardım dersi koyarak bu konudaki eğitimi temelden başlattık. Önümüzdeki yıllarda trafik eğitimini anasınıfından itibaren başlatmayı planlıyoruz. Sürücü eğitim ve sınav sistemin de daha iyi, daha usta sürücüler yetiştirecek şekilde yeniden yapılandırmanın çalışmalarını yürütüyoruz.
     Toplantıda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk, Adalet Bakanı Yardımcısı Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Yardımcısı Aşkın Asan, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Mustafa Demirer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Namık Ata, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Emin Zararsız, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Zahteroğulları, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Zeki Yıldırım, Trafik Hizmetleri Başkanı İsmail Baş, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Uğur Eroğlu katıldı.
     (Sürecek)
     (HAS-KDR-ZVR)
<< Önceki Haber Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER