Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı -Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü: Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir


ERZURUM (A.A) - Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü, karbonmonoksit zehirlenmelerinde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceğini bildirdi.
     Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı ifade edildi.
     Güneybatıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin, özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazıyla zehirlendiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
     Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
     Açıklamada, karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeye karşı topluma yönelik önlemler alınmasının büyük önem taşıdığı belirtildi. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garanti sürelerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben asla çalıştırılmamalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı. Doğalgaz şebekesiyle ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 nolu telefondan doğalgaz arıza servisi aranmalıdır.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER