Kariyer ve Tanıtım Günleri Toplantısı

Kariyer ve Tanıtım Günleri Toplantısı -Yozgat Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş: -Türkiyenin gerçek anlamdaki teknik eleman ihtiyacını karşılamak bizim en öncelikli hedefimizdir


YOZGAT (A.A) - AB ve Türkiye Cumhuriyetinin finanse ettiği Türkiyede Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı Yozgatta yapıldı.
     Grant Ser Otel gerçekleştirilen toplantıya Yozgat Vali Yardımcısı Kemal Şahin, Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, İŞKUR İl Müdürü Recep Öcal, Milli Eğitim Bakanlığı METEK Projesi Eş Koordinatörü Abdülkadir Yıldız, Yükseköğretim Kurulu Temsilcisi Doç. Dr. Behçet Gülenç, METEK Takım Lideri David Hardy ile Yozgattaki meslek liselerinin yöneticileri ve öğretmenleriyle, iş dünyasından temsilciler katıldı.
     İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kalitenin yakalanması adına mesleki eğitimin şekillenerek rayına oturması gerektiğini ifade etti.
     Proje ile hem Türkiyenin hem Yozgatın ihtiyacı olan mesleki alanların belirlenerek plan yapılmasının hedeflendiğini belirten Kuş, Türkiyenin gerçek anlamdaki teknik eleman ihtiyacını karşılamak bizim en öncelikli hedefimizdir.
     METEKin uygulandığı pilot iller arasında Yozgatta bulunuyor. İlimizde METEK projesini Yozgat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Yozgat Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda uygulanacak dedi.
     Milli Eğitim Bakanlığı METEK Projesi Eş Koordinatörü Abdülkadir Yıldız ise, projenin mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedeflediği vurguladı.
     Bu hedefe ulaşmada da eğitim ve iş dünyasının tüm unsurlarının ihtiyaçlarının dikkate alınacağı, bu kesimlerin görüşlerinin de kalite güvence sistemine yansıtılacağını belirten Yıldız, kalitenin asıl çıktısının, mesleki eğitim alan mezunların istihdam edilme oranı ve çalışacakları işlerin niteliğiyle anlaşılacağının altını çizdi.
     Toplantıda konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, METEK Projesi yürütücüleri projeye ilişkin bilgi verirken, iş dünyasından temsilciler de, mesleki eğitimden beklentilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.
     Daha sonra Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Varçın tarafından öğrenciler, veliler ve rehber öğretmenler için kariyer seçimi ile rehberliğine ilişkin uygulamalı bir çalışma gerçekleştirildi.
     Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısının sonunda ise öğrenciler, veliler ve rehber öğretmenlerle bir kariyer çalışması yapıldı.
    
     -METEK Projesi ve hedefleri-
    
     Mesleki ve teknik eğitimin, eğitim sistemi içindeki payının artırılması çok uzun bir süredir Milli Eğitim Bakanlığının öncelikleri arasında yer alıyor.
     Milli Eğitim Bakanlığı bu bağlamda, mesleki ve teknik eğitim kurumlarınca verilen eğitimin, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirilmesi yönünde birçok projeyi hayata geçirdi ve çıktıları da uygulamaya koydu.
     METEK Projesi de, bu alanda yapılan çalışmaların bir devamı niteliğinde olup, mesleki teknik eğitim sisteminin kalitesini güçlendirmeyi ve bu yönde bir izleme sisteminin kurulmasını öngörüyor.
    
     -Proje kapsamında neler yapılacak-
    
     METEK Projesi kapsamında; Ulusal kalite güvencesi stratejisi ve eylem planı hazırlanacak. Mesleki teknik eğitim okullarında uygulanmak üzere bir öz değerlendirme sistemi oluşturulacak. Proje kapsamında belirlenmiş meslek alanlarında müfredat geliştirilecek. Öğretmen ve yönetici eğitimleri gerçekleştirilecek. Kariyer danışmanlığı alanında görev yapan öğretmenlere eğitim sağlanacak. Mesleki eğitimdeki kalite değişimini genel kamuoyuna ve hedef kitlelere anlatmak, farkındalık oluşturmak için çok sayıda etkinlik yapılacak.
     Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ve mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedefleyen ve 2 yıl sürecek proje, Diyarbakır, Sivas, Trabzon, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van Yozgatında aralarında bulunduğu 21 pilot ilde uygulanacak.
    
     Muhabir: Özcan Güney / İsmail İçer
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Kariyer ve Tanıtım Günleri Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER