Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev:

Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev: -İki ülke arasındaki ticaretin 15 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum, bu konuda umutluyum


ANTALYA (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari hacminin 15 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.
     Alanya Ticaret ve Sanayi Odasının (ALTSO) konuğu olarak Alanyaya gelen Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl geliştiğini ve geçen yıl ticari hacminin 4 milyar doları geçtiğini belirtti. Bu rakamın daha da artacağına inandığını ifade eden Tüymebayev, İki ülke arasındaki ticaretin 15 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum, bu konuda umutluyum. Çünkü Kars, Tiflis, Bakü demiryolunun hayata geçmesi bu ticarete çok şey katacaktır. Ülkeler arasındaki mal alışverişi daha da artacaktır dedi.
     Kazakistanda bin 200 Türk şirketinin faaliyette olduğunu ve bunun daha da artacağını dile getiren Tüymebayev, Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya ülkeleri arasında gümrük işbirliği olduğunu, Kazakistanda üretilen ürünlerin rahatlıkla gümrüksüz, vergisiz bu ülkelere gidebildiğini anlattı.
     Gayrimenkul konusunda da Kazakların konut ve yatırım için Türkiyeye karşı büyük bir istekleri olduğunu kaydeden Tüymebayev, Kazakistanlı iş adamlarının Bodrum, Kemer, Çeşme, Belek gibi turizm bölgelerinde ciddi yatırımlar yaptıklarını bildirdi.
     Kazakistandan geçen yıl 360 bin vatandaşın tatil için Alanya ve Antalya bölgesine geldiğine işaret eden Tüymebayev, 17 milyon nüfuslu Kazakistandan 360 bin kişinin Antalyaya gelmesi önemli bir rakam. Bir milyarı aşan nüfusuyla Çinden gelen ise 100 bin civarında. Üstelik Kazakistandan gelen turist sayısı her yıl yüzde 30 artış göstererek büyüyecek inancındayım dedi.
     ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan ise Büyükelçi Tüymebayevin girişimleriyle Türk iş adamlarına yatırım fırsatları sunulduğunu belirtti.
     Görüşmelerin ardından Büyükelçi Tüymebayeve Alanyayı tanıtan bilgi, doküman ve çeşitli raporlar verildi. Tüymebayev de ALTSO Başkanı Kerim Aydoğana plaket verdi.
    
     Muhabir: Mustafa Kurt / Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER