Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev:

Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: "Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler 4 milyar doları geçti" -"Siyasi konularda hiçbir sorunumuz yok. Bu nedenle ağırlıklı olarak ticari, kültürel, eğitim ve spor gibi


TRABZON (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkilerin 4 milyar doları geçtiğini, iki ülke arasında siyasi bir sorun olmadığını belirterek, "Ticari, kültürel, eğitim ve spor gibi alanlarda ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım" dedi.
     Tüymebayev, çeşitli ziyaretler için geldiği Trabzonda, Vali Recep Kızılcık ile makamında yaptığı görüşmede, Trabzonun ekonomik, sosyal, kültürel ve sportif alanda meşhur bir il olduğunu duyduğunu söyledi.
     Trabzonda bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Tüymebayev, "Amacımız Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri artırmak. İki ülke arasındaki siyasi konularda hiçbir sorunumuz yok. Bu nedenle ağırlıklı olarak ticari, kültürel, eğitim ve spor gibi alanlarda ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım" dedi.
     Trabzonun özelikle nakliye ve ulaşım konusunda eskiden beri bilinen bir şehir olduğunu ifade eden Tüymebayev, şöyle devam etti:
     "Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler 4 milyar doları geçti. Bunun 3 milyar doları Kazakistandan gelen petrol, çinko, kurşun, demir, çelik, bakır ve buğday gibi maddelerden oluşuyor ve çoğunluğu deniz yoluyla Rusya Federasyonu üzerinden Türkiyeye geliyor. Bu konuda Trabzon Limanının daha büyümesi lazım. Ticari ilişkilerimizin gelişmesinde ulaşım ve nakliye açısından özellikle deniz yolunun ve Trabzonun büyük katkısı olacağına eminim."
    
     -İş adamları ile bir araya gelecek-
    
     Büyükelçi Tüymebayev, bu sebeple Trabzonda iş adamları ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) yetkilileri ile görüşmeler yapacağını ifade ederek, "Ticari konuları ele alacağız. Trabzon ile eski Sovyetler zamanından beri iyi ilişkilerimiz var. Rusya limanları Trabzona çok yakın. Türkiye ve Kazakistan arasındaki ticari ilişkilerini artırmak için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.
     Vali Kızılcık da Kazakistanın dost ve kardeş ülke olduğunu ifade ederek, Tüymebayevin ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
     Ziyaretin Türkiye-Kazakistan arasındaki ilişkilerin daha da ilerlemesini temenni eden Kızılcık, petrol, gıda ve diğer ürünleri bölgeye dağıtmak amacıyla Trabzona bir lojistik merkez yapmaya çalıştıklarını söyledi.
     Konuşmaların ardından Kızılcıkın ile Tüymebayev birbirine çeşitli hediyeler verdi.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER