Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Günü

Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Günü -Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: -Biz Kazak-Türk dostluğu diyoruz ama değil, Kazak-Türk kardeşliği dememiz lazım -AA Kayseri Bölge Müdürlüğü Türk dünyasına katkıla


NEVŞEHİR (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Biz Kazak-Türk dostluğu diyoruz ama değil, Kazak-Türk kardeşliği dememiz lazım dedi.
     Bir dizi ziyaret ve açılış için Nevşehire gelen Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, 1 Aralık Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Günü dolayısıyla Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada, Türkiyenin Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından 16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistanı 2 saat içinde tanıdığını belirterek, bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.
     Türkiye ve Kazakistanın dost ülke olmaktan ziyade kardeş ülkeler olduğuna dikkati çeken Tüymebayev, Biz Kazak-Türk dostluğu diyoruz ama değil, Kazak-Türk kardeşliği dememiz lazım. Hepimiz bir soydanız, bir temelden geliyoruz diye konuştu.
     Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de Sovyetler Birliği zamanında yıllarca soydaşlarımızla aramıza bir perde çekilmeye çalışıldığını ama bunda başarılı olunamadığını ifade etti.
     O dönemlerde bu engellerden dolayı görüşülememiş olunsa da her zaman gönül birliği olduğunu, bunun da en önemli göstergesinin Sovyetler Birliğinin yıkılmasının ardından yaşanan kucaklaşma olduğunu vurgulayan Ünver, konuşmasına şöyle devam etti:
     Yıllarca can kardeşlerimizle, kan kardeşlerimizle aramıza perdeler çektiler, biz birbirimizi görmeyince gönlümüzün birbirimizi unutacağını zannettiler, gözleri görmezse gönülleri birbirinden ırak olur bunlar bir araya gelemez zannettiler ama o perdenin arkasında hep yürek yüreğe sevgimizi, acımızı, kederimizi, ortak kaderimizi hissettik. Kimse bizlere bu dostluğu, bu kardeşliği unutturamadı.
     Konuşmaların ardından Tüymebayev, Türk dünyasına katkılarından dolayı bazı kurum ve kişilere plaket verdi. Anadolu Ajansı (AA) adına da plaketi AA Kayseri Bölge Müdürü İsmail İçer aldı.
     Vali Abdurrahman Savaş, Nevşehir Milletvekilleri Ebubekir Gizligider, Murat Göktür, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Kazakistan Nevşehir Fahri Konsolosu Dr. Halil Uluer ve kaymakamlarının da katıldığı program, Nevşehir Belediyesi Korosu ve Kazakistan Korosunun müzik dinletisinin ardından sona erdi.
    
     Muhabir: Murat Asil / Yücel Velioğlu
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER