Kazıklı Voyvodanın hapsedildiğine inanılan kale...

Kazıklı Voyvodanın hapsedildiğine inanılan kale... -Eğrigöz Belde Belediye Başkanı Alkan: -Gizemini koruyan kalenin turizme açılması için yetkililerden destek bekliyoruz


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyanın Emet ilçesine bağlı Eğrigöz beldesinde, esirlerini kazığa oturtarak öldürmesiyle tanınan Kazıklı Voyvoda lakaplı Eflak Prensi Vlad Tepesin hapsedildiğine inanılan kalenin turizme açılması bekleniyor.
     Eğrigöz Belediye Başkanı Mehmet Alkan, AA muhabirine, beldenin en sarp alanlarında birinde kalıntıları bulunan kalenin inşa edildiği tarihin bilinemediğini ancak Frigya döneminde yapılıp Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanıldığına inanıldığını söyledi.
     Kale çevresinde birçok mağara bulunduğunu belirten Alkan, şöyle devam etti:
     Kazıklı Voyvoda diye tanınan Eflak Prensi Vald Tepesin, esirlerini kazığa oturtarak öldürdüğüne ilişkin bilgiler, bazı kitaplarda yer almıştır. Kazıklı Voyvodanın, Fatih Sultan Mehmet Han tarafından esir alınmasından sonra bir süre Eğrigöz Kalesinde hapsedildiğine inanılmaktadır. Burada Kazıklı Voyvodanın bir rivayete göre 6 ay, başka bir rivayete göre 2 yıl kadar hapis yattıktan sonra kaçtığı kaleyle yerli ve yabancı tarih araştırmacıları, bizden bilgi istiyor. Ancak yeterli bilgiye sahip olmadığımız için onlara yardımcı olamıyoruz.
     Alkan, gizemli kalenin turizme açılması için destek verilmesini talep ederek, kaleye çıkış yollarını dahi düzenlemekte bürokratik sorunlar yaşadıklarını savundu.
     Kalede mancınıklarda kullanıldığına inanılan yaklaşık 15 kilogram ağırlığındaki taşları koruma altına aldıklarını dile getirerek, Gizemini koruyan kalenin turizme açılması için yetkililerden destek bekliyoruz dedi.
     Alkan, beldenin zengin tarihinden kalan kalıntılardan birinin, ana gövdesinde kadın figürü bulunan çeşme olduğu bilgisini vererek, bu figüre önceki yıllarda zarar verildiğini ve bunun da korunmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.
    
     -Kazıklı Voyvoda-
    
     İrlandalı yazar Bram Stokerin Drakula adlı ünlü vampir romanına esin kaynağı olan Eflak Prensi Vlad Tepes, 1456-1462 yıllarında hükümdarlık yaptı.
     Romanya tarihinde ulusal kahraman diye nitelendirilen Vlad Tepes, cezalandırmak istediği esirleri kazığa oturtarak öldürdüğü için Türkler tarafından Kazıklı Voyvoda diye anılıyor.
     Osmanlılara karşı 1461 yılında isyan başlatan Vlad Tepesin ordusu, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Hanın 1462de yaptığı seferde yenildi ve Prens esir edildi.
     Bazı tarihi kaynaklarda 1476da öldüğü ifade edilen Vlad Tepesin hapsedildiği yerle ilgili bilgi bulunmuyor.
    
     Muhabir: Abdülkadir Ekmekçioğlu / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kazıklı Voyvodanın hapsedildiğine inanılan kale... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER