Kedisi doğuran bile 112yi aramış

Kedisi doğuran bile 112yi aramış -Osmaniyede, 112 acil servis hattına gelen aramaların yarısının asılsız ve gereksiz olduğu belirlendi -Kedisi doğuran, bebeğine isim koymak isteyen veya lokanta telefonu soranların bile 112yi aradı


OSMANİYE (A.A) - Ümit Kahrıman / Mutlu Bozdağ - Osmaniyede, 112 acil servis hattına gelen aramaların yarısının asılsız ve gereksiz olduğu belirlendi.
     İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezine son bir yılda 547 bin 500 telefon geldiğini, bunların 282 bin 367sinin asılsız ve gereksiz olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
     112 acil servis hattını arayan bazı kişilerin çok ilginç ve gereksiz konularla hattı meşgul ettiğini ifade eden Cingöz, şunları söyledi:
     İşe gideceği servise yetişemeyerek geç kalan ve ücretsiz olduğu için 112yi arayarak personelden taksi çağırmasını isteyenler, cep telefonu almak veya satmak isteyenler telefonu denemek için çağrı merkezimizi arıyor. Okey oynarken (açayım mı, okeye mi döneyim-), batak oyunu oynarken de (ihaleye gireyim mi, kaç diyeyim-) gibi soruların geldiği çağrılarla karşılaştık. 112yi arayarak, (bebeğimizin ismini ne koyalım-) diyenler oldu. Kedisi doğum yapan bile 112yi arıyor. İhbar üzerine doğum eylemi için bir köye giden ekibimiz, doğum yapanın bir kedi olduğuna şahit oldu.
     Gereksiz çağrıların, acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmayı aksattığını vurgulayan Cingöz, 112nin sadece acil vakalarda aranmasını gerektiğini hatırlattı.
     Cingöz, şöyle devam etti:
     Son bir yıl içinde 112ye 547 bin 500, yani günlük ortalama bin 500 çağrı geldi. Bu çağrılardan 265 bin 133 tanesi değerlendirmeye alındı. Kalan 282 bin 367 çağrının ise gereksiz ve asılsız çağrı olduğu tespit edildi. Bütün bu asılsız ihbarlar personelimizin işini zorlaştırdığı gibi sağlık hizmetlerinin adil, hızlı, güvenilir ve kesintisiz olarak çalışma ilkesini sekteye uğratıyor. 24 saat ambulans hizmeti verirken, gereksiz ihbarlar bizim en fazla karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi. Acil müdahalelerde, zaman çok önemli olduğundan asılsız ihbarlar zaman kaybına yol açıyor. Vatandaşlarımızın 112yi sadece acil vakalarda aramalarını arzuluyoruz.
    
     -Doğum yapan kedi-
    
     112 Komuta Kontrol Merkezi görevlisi Semra Şahin de, ekip arkadaşlarıyla yaşadığı ilginç vakalardan bahsetti.
     112ye gelen çağrılarda evlenme teklifi alan arkadaşlarının olduğunu söyleyen Şahin, şunları kaydetti:
     Acil vakaların dışında acil olmayan ve ilginç vakalarla da karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde gelen bir doğum eylemi olayına ekiplerimiz gittiğinde doğum yapanın kedi olduğu anlaşıldı. Kedi için çağrıldığımızı öğrendik. Diğer bir doğum vakasında ise ekiplerimiz ihbar üzerine saat 02.00de bir köye gitti. O köyde hamile birisinin olmadığını öğrendik. İhbar sahiplerini tekrar aradığımızda, köye gidip gitmeyeceğimizi öğrenmek için aradıklarını söylediler. Bütün bunların yanında 112yi arayarak evi yılan bastığını söyleyenler, yeni doğan bebeklerine isim koymak için arayanlar dahi oluyor.
     Merkez görevlilerinden Mehtap Tilki ise çok sayıda kişinin ücretsiz olduğu için telefon denemesi yapmak için 112yi aradığını hatırlatarak, (Saat kaç-) diye soranlar, evlenme teklif edenler, lokanta telefon numarası isteyenler oldukça fazla. Bunlar gerçek vakalara ulaşmamızı engelliyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Kedisi doğuran bile 112yi aramış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER