Kendilerini engellilerin yerine koydular

Kendilerini engellilerin yerine koydular -Çanakkalede, Engelli Bireyler İçin Fiziksel Aktivite Erasmus Yoğun Programı kapsamında 4 ülkeden üniversite öğrencileri, kendilerini engellilerin yerine koyup, oturarak voleybol oynadı


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ), 4 ülkeden Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bölümü öğrencilerinin katıldığı Engelli Bireyler İçin Fiziksel Aktivite Erasmus Yoğun Programı kapsamında öğrenciler, kendilerini engellilerin yerine koyup, oturarak voleybol oynadı ve tekerlekli sandalyeye bindi.
     ÇOMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Dilara Özer, programın engelli bireyler için fiziksel aktivite alanında Türkiyede ilk kez yapıldığını söyledi.
     Programa, Türkiye, Bulgaristan, İtalya ve Çek Cumhuriyetindeki çeşitli üniversitelerinden öğretim elemanları ve beden eğitimi spor bölümü öğrencilerinin katıldığını belirten Özer, programda öğrencilere hem teorik hem de pratik ders verildiğini, beden eğitimi derslerinin engelli bireylerle nasıl yapılacağının gösterildiğini, bu alandaki son gelişmelerin öğretildiğini bildirdi.
     Özer, beden eğitimi öğretmenlerinin tüm bireylerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yetiştirilmesi gerektiğine işaret ederek, Program bunun için çok önemli. 35 öğrencinin katıldığı program kapsamında 4 hafta boyunca 15i yurt dışından olmak üzere toplam 21 öğretim elemanı ders verecek dedi.
     Programın esas amacının, engelliler için fiziksel aktiviteyi bilim, meslek, hizmet ve hak olarak uluslararası düzeyde geliştirmek olduğunu anlatan Özer, şunları kaydetti:
     Beden eğitimi öğretmenliği eğitimi alan öğrencilerin, mesleğe atıldıklarında sınıflarında bedensel, zihinsel, görme engelli öğrencileri olabilir. Bu program boyunca öğrenciler tüm engel gruplarına özgü fiziksel aktivite düzenlenmesi, engelli sporları hakkında teorik eğitimler alıyor. Ayrıca bunların pratik uygulamalarını da yapıyoruz. Örneğin birçok öğrenci program kapsamında kendisini bedensel bir engelli yerine koyup tekerlekli sandalyeye bindi, oturarak voleybol oynadı. Böylece karşılarındaki bireyleri daha iyi anlayabilme kabiliyetini kazanandı. Engellilerin dilinden anlamayı ve beden eğitimi hizmetini alabilmeleri için onlara uygun ortam hazırlamayı öğrendi. Engellilerin önünde çok fazla bariyer var. Amacımız bunları kaldırmak, engelli bireylerin de diğer arkadaşlarıyla birlikte spor yapabilmesini sağlamak. Burada eğitim alan öğrencilerin sınıflarına giden engelli öğrenciler şanslı olacak.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kendilerini engellilerin yerine koydular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER