Kenya ve Gana heyetlerinin İZTO ziyareti

Kenya ve Gana heyetlerinin İZTO ziyareti -İZTO Başkanı Demirtaş: -Biz Afrika ile olan ilişkilerimizi kar üretmek için düşünmüyoruz -Kenya Ticaret Bakanı Moses Wetangula: -Kenyada yatırım yapmakla komşu ülkelerle birlikte


İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Biz Afrika ile olan ilişkilerimizi kar üretmek için düşünmüyoruz dedi.
     81. İzmir Enternasyonal Fuarına katılmak üzere İzmire gelen Kenya Ticaret Bakanı Moses Wetangula başkanlığındaki heyet İZTOyu ziyaret etti. Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmenin de bulunduğu heyet, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüştü.
     Ziyarette konuşan Demirtaş, Kenyanın Afrika kıtasındaki en önemli ülkelerden biri olduğunu, iki ülke arasında 200 milyon dolar olan ticaret hacminin artırılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Türk Hükümetinin Afrika için elinden geleni yaptığını belirten Demirtaş, Sayın Başbakanın bize talimatı var. O yüzden sizler bizden hangi konuda destek istiyorsanız söyleyin, elimizden gelen çabayı gösteririz. Biz Afrika ile olan ilişkilerimizi kar üretmek için düşünmüyoruz dedi.
     Türk Hava Yollarının bu ülkeye uçuşlarının önemine dikkati çeken Demirtaş, ulaşılamayan yerle ticaret yapmanın mümkün olmadığını vurguladı. Kenyada açılan Türk okullarının da iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde büyük görev üstlendiğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
     Her türlü destek var. Bizler iş alemi olarak bu ilişkileri geliştirmek isteriz. İzmir ile ilişkilerinizi artırmak istiyorsanız bir fahri konsolos ataması yapmanız yararlı olacaktır. Burada 60 ülkenin fahri konsolosluğu var. Kenyanın da olmaması büyük bir eksiklik.
     Demirtaş, önümüzdeki İzmir Ekonomi Üniversitesinde Tıp Fakültesi bölümünü açacaklarını, Kenyadan da burslu 5 öğrenci okutabileceklerini sözlerine ekledi.
     Kenya Ticaret Bakanı Moses Wetangula ise Türk iş adamlarını ülkelerine yatırıma çağırarak, Kenyada yatırım yapmakla komşu ülkelerle birlikte 130 milyon nüfusa hitap edersiniz dedi. Kenyada Türk ürünlerine büyük ilginin olduğunu kaydeden Wetangula, İki ülke arasındaki ticaret hacmi düşük. Bunun artırılmasını istiyoruz. Bu nedenle İzmir Fuarına kalabalık bir heyetle geldik. Dönüşte ticaret odamızdan bir heyetin buraya gelmelerini isteyeceğim dedi.
     Wetangula, Türkiyenin büyük bir çay tüketicisi olduğunu belirterek, Türkiyeye çay ihraç etmek istiyoruz. Türkiye üzerinden de yine büyük bir tüketici olan Rusyaya açılmak istiyoruz dedi.
     İzmir için fahri konsolos arayışlarının olduğunu kaydeden Wetangula, İsim önerin, atayalım dedi.
    
     -Gana heyetinin İZTO ziyareti-
    
     Öte yandan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) dolayısıyla İzmirde bulunan Gana heyeti de İzmir Ticaret Odasını ziyaret etti.
     Gana Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Temsilcisi Gerald Nyarko Mensah, burada yaptığı konuşmada, Türk işadamlarının son yıllarda Ganaya daha fazla gelmelerinin kendileri için pozitif bir durum olduğunu belirterek, Türk işadamlarını ortak yatırıma davet etti. Mensah, şunları söyledi:
     Türk işadamlarının son yıllarda Ganaya daha fazla gelmeleri bizim için pozitif bir durumdur, sizleri ortak yatırıma çağırıyoruz.
     Gana ile Türkiye arasında iyi ilişkiler var. Özellikle ticari alanda ilişkiler her geçen gün artıyor. Bu ilişkileri derinleştirmenin zamanı geldi. Birlikte yatırımları artıracağımıza inanıyorum. Serbest bölgemiz yatırımlar için çok uygun şartlar sunuyor. Bizden yarı mamul ürünleri alabilirsiniz.
     İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Afrikanın 3üncü bin yılın fırsatlar kıtası olduğunu ifade ederek, Biz bugüne kadar hep haritanın doğu, batı ve kuzeyine bakmışız, güneyine bakmamışız. Gana, İspanya ile aynı uzaklıkta. Ganayı bir heyetle ziyaret edeceğiz dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Kenya ve Gana heyetlerinin İZTO ziyareti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER