Keşkeklerini şenlikle yediler

Keşkeklerini şenlikle yediler -Burdurun Tefenni ilçesine bağlı Beyköy beldesinde bu yıl 3üncüsü düzenlenen Keşkek Şenliği renkli görüntülere sahne oldu


BURDUR (A.A) - Tefenni ilçesine bağlı Beyköy beldesinde, belediye tarafından bu yıl 3üncüsü düzenlenen Keşkek Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu.
     Orta Asyadan günümüze kadar süregelen keşkek geleneği, Burdurda yaşatılmaya devam ediliyor. Halen düğünlerde misafirlere ikram edilerek devam ettirilmeye çalışılan keşkek geleneği, Beyköy beldesinde düzenlenen festivalle yaşatılmaya çalışılıyor.
     Keşkek yapmak için önce dibek taşı denilen ve meydanda bulunan içi oyuk taşa buğday konuluyor. Buğdayın ezilmesi için dibek taşının içine birkaç küçük taş parçası atılıyor. Köy veya mahalle gençleri, dibek taşında bulunan buğdayı ezmek için soku denilen tahtadan yapılmış aletlerle sırayla vurmaya başlıyor. Bu sırada davul ve zurna çalınıyor. Halk oyunları oynanıyor. Çalınan yöresel ezgiler arasında özellikle Teke yöresinde Ali Bey Türküsü diye bilinen uzun hava yer alıyor.
     Dibek taşında ezilen buğday, davul zurna eşliğinde keşkek yapılacak alana götürülüyor. Buğday suyla temizlendikten sonra kazanlarda kaynayan suda beklemeye bırakılıyor. Bir süre bekledikten sonra kaynatılmaya başlanan keşkeğe çeşitli baharatlar ile yöreye özgü tereyağı katılıyor.
     Kaynayarak kıvama gelen keşkeğin üzerine en son Burdura özgü Höşmerim denilen kaymak konularak ikrama hazır hale geliyor.
     Keşkeğin tarihinin çok eskilere dayandığını ifade eden Beyköy Belediye Başkanı Duran Şenay, Keşkeğimizin lezzetli olmasının sebebi, topraklarımızın iyi olmasındandır. Burada yetişen buğdayların leziz olması ve yöremize ait Höşmerim denilen kaymağın keşkeğe konulmasıyla daha güzel bir tat vermektedir dedi.
     Keşkek geleneğinin artık yok olmaya yüz tuttuğunu, bu nedenle unutulmasını önlemek maksadıyla Keşkek Şenliği düzenlediklerini anlatan Şenay, Türkiyenin çeşitli yerlerine dağılmış hemşehrilerimizi yılda bir defa da olsa bir araya getirerek birlik ve beraberliği sağlamak istedik diye konuştu.
     Şenlikte, keşkek ikramının ardından konser ve havai fişek gösterileri yapıldı.
    
     Muhabir: Murat Çoban
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Keşkeklerini şenlikle yediler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER