Kırgız ve Türk aileler, böbrek kardeşi

Kırgız ve Türk aileler, böbrek kardeşi oldu -Kayseride 4 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşayan Deniz ile Kırgızistanda 5 yıldır böbrek rahatsızlığı bulunan Bolotova, çapraz nakil ile yeniden hayata tutundu -Kırgız Bolotovaya Denizin e


ANTALYA (A.A) - Kayseride 4 yıldır böbrek rahatsızlığı ile mücadele eden Mustafa Deniz ve Kırgızistanda 5 yıldır böbrek hastalığı bulunan Gulunisa Bolotova, çapraz nakil ile sağlıklarına kavuştu.
     Kayseride 2009 yılında yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konulan Deniz, 4 yıl ilaç tedavisi gördü. Ocak ayından itibaren diyalize girmeye başlayan ve nakil bekleyen Deniz, eşi Birgül Deniz ile kan grupları uymayınca çapraz nakile başvurdu.
     Kırgızistanda 5 yıldır böbrek yetmezliği hastalığı bulunan Gulunisa Bolotova da böbreğini bağışlamak isteyen çocuklarıyla kan uyuşmazlığı yaşayınca oğlu Nurbek Adanbaev ile Türkiyeye gelerek, çapraz nakil için Medical Park Antalya Hastanesine müracaat etti.
     Hastanede yapılan tetkikler sonunda her iki hastanın sonuçlarının uyumlu çıkması üzerine hastalara çapraz nakil teklif edildi. Hastaların onayıyla geçen hafta Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaşın gerçekleştirdiği operasyonla Denizin eşi Birgül Denizin böbreği Gulunisa Bolotavaya, Bolotavanın oğlu Nurbek Adanbaevin böbreği de Denize nakledildi.
    
     -Hastaların sağlık durumları çok iyi-
    
     Prof. Dr. Demirbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, nakille Kırgız ve Türk ailelerin böbrek kardeşi olduğunu söyledi.
     Naklin ardından her iki hastanın böbreklerinin fonksiyonlarını yerine getirdiğini, sağlık durumlarının çok iyi olduğunu dile getiren Demirbaş, hastaları taburcu edeceklerini kaydetti. Bu tür ameliyatlarda, hastayı taburcu etme aşamasına gelmeden kamuoyuyla bilgi paylaşımı yapmadıklarını vurgulayan Demirbaş, "Organ naklinde başarı ya da başarısızlık her zaman olabilen şeylerdir. Düşük de olsa bir başarısızlık riski vardır. Halkı yanlış bilgilendirmemek için hastalarımızı taburcu edeceğimiz gün bilgilerini paylaşıyoruz" dedi.
     Yurt dışından da hastaların çapraz nakil için Türkiyeye gelmesinin sevindirici ve gurur verici olduğunu dile getiren Demirbaş, böylece organ bağışlarında artış yaşandığını ifade etti. Demirbaş, "Hastaların milliyeti, ülkesi, fark etmiyor. 2 farklı ülkenin vatandaşları organ bağışlayarak birbirlerinin sağlığına kavuşmalarını sağladılar" diye konuştu.
     Son yıllarda Kırgızistandan gelen hasta sayılarında artış olduğuna işaret eden Prof. Dr. Demirbaş, bu konuda özel bir reklam çalışması yapmadıklarını, daha önce tedavi edilen hastaların tavsiyesinin gelen hasta sayısını olumlu etkilediğini kaydetti.
    
     -Hastalar nakilden memnun-
    
     Polis memuru Mustafa Deniz, diyalizden kurtulmak için nakil olmaya karar verdiğini ancak eşinin kan grubunun kendisiyle uymadığını belirterek, "Bunun üzerine çapraz nakil araştırmaya başladık. Bir süre sonra Kırgız aileden verici çıktığı bilgisi geldi. Aile ile tanıştık. Yapılan nakille o da ben de sağlığımıza kavuştuk" dedi.
     Kırgız Bolotova ise çapraz nakil için Türkiyeye geldiklerini söyleyerek, bir Türkten böbrek almasından dolayı memnun olduğunu dile getirdi.
     Bolotovanın oğlu Nurbek Adanbaev de annesine vermek istediği böbreğin bir başkasının hayatını kurtardığını, bir başkasının böbreğinin de annesinin sağlığına kavuşmasını sağladığını vurguladı.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kırgız ve Türk aileler, böbrek kardeşi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER