Kırıkkalede 835 megavatlık santral yatırımı

Kırıkkalede 835 megavatlık santral yatırımı -Proje müdürü Oğuz: -Kırıkkalenin Yahşihan ilçesine bağlı Kılıçlar beldesinde yapımı 30 ay sürmesi planlanan doğalgaz çevrim santralinde 835 megavatlık elektrik üretilecek


KIRIKKALE (A.A) - Samsung firması tarafından Kırıkkalenin Yahşihan ilçesine bağlı Kılıçlar beldesinde yapıılacak doğalgaz çevrim santralinde 835 megavatlık elektrik üretileceği bildirildi.
     Firmanın Kırıkkale proje müdürü Mehmet Oğuz ve beraberindeki Güney Koreli yöneticiler, Kırıkkale Valisi Ali Kolatı ziyaret ederek, proje hakkında bilgi verdi.
     Oğuz, yaptığı açıklamada Türkiyenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 3ünü tek başına sağlayacak santralin yatırım bedelinin 930 milyon dolar olacağını belirterek, dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Samsung firmasının, Kırakkalenin dışında Gaziantepte hastane inşaatı yaptığını ifade etti.
     Yahşihan ilçesine bağlı Kılıçlar beldesinde 835 megavatlık doğalgaz çevrim santrali inşa edileceğine değinen Oğuz, şöyle konuştu:
     Samsung firması olarak bu işin anahtar teslim yükleniciliğini aldık. İnşaat yaklaşık 30 ay sürecek. Samsung firması bu yapılacak doğalgaz çevrim santralinin yüzde 10 ortaklığının da bulunacağını aktardı. İşin yapımının yanı sıra yatırımı anlamında da yüzde 10 ortağı olarak bulunacak. Projeye mayıs ayı gibi başlanılması düşünülmektedir. Çok büyük bir proje. 835 megavat tam kapasite çalıştığında Türkiyenin tüm elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 3ünü tek başına sağlayacak bir santral olacak. İşin yapım aşamasında 2 bin ila 2 bin 500 personel istihdam edilecek. Sadece buradaki lokal kaynaklar değil, civar bölgelerdeki fabrikalar, atölyeler onların da kaynakları kullanılacak. 30 ay sonra işletmeye geçecek. 49 yıllığına EPDK tarafından lisansı verilmiş bir işletme olacak. Türkiye ekonomisine birçok katkısı olacak. Hem yatırım anlamında hem de biliyorsunuz artık elektrik üretim sektörü özelleşti. Biz de özel sektörde olacağız. Dolayısıyla ne kadar çok elektrik üretimi olursa daha rekabetçi fiyatlar verilecek. İstihdam, işletmeye geçildikten sonra direkt personel 150 kişi olarak düşünülüyor. Personelin birçoğu buradaki yerel kaynaklardan kullanılacak. Bu 150 kişinin yanı sıra bakım ve onarımlarla sayı artacak. Yıllık periyodik bakım ve onarımlar olacak. Bakım sırasında buradaki lokal kaynaklar, istihdam kullanılacak. Bu bölgeye çok büyük katkısı olacak. Yatırım bedeli yaklaşık 1 milyar dolarlık bir proje.
     Kırıkkale Valisi Kolat da Samsungun sadece elektrikte değil birçok alanda söz sahibi bir firma olduğunu belirterek, böyle bir yatırımın Kırıkkalede yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Fatih Gökmen / Emrah Yaşar
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Kırıkkalede 835 megavatlık santral yatırımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER