Kırşehirde Nursultan Nazarbayev Caddesi açıldı

Kırşehirde Nursultan Nazarbayev Caddesi açıldı -Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: -40 milyon dolar seviyesinde olan ticari ilişkilerimizin hacmi, şu anda 4 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 15-20 milyar dolar


KIRŞEHİR (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan ile Türkiyenin ticari hacminin son 20 yılda 40 milyon dolardan 4 milyar dolara çıktığını belirterek, Hedefimiz 15-20 bin dolar dedi.
     Türkiye Kazakistan ilişkilerinin 20nci yıldönümü dolayısıyla Kırşehirdeki Nursultan Nazarbayev Caddesinin açılışı için kente gelen Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Vali Özdemir Çakacakı ziyaret etti.
     Ziyarette konuşan Tüymebayev, Kazakistan ile Türkiye ilişkilerinin 20nci yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
     Cumhurbaşkanı Nazarbayevin adının Kırşehirde bir caddeye verilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Tüymebayev, şöyle konuştu:
     Geçen 20 yıllık süreçte, her alanda ilişkilerimiz çok iyi geçti. Bu süre içerisinde 40 milyon dolar seviyesinde olan ticari ilişkilerimizin hacmi şu anda 4 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 15-20 milyar dolar. İnşallah önümüzdeki yıllarda demiryolları sorunu çözülünce, Kazakistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye arasındaki demiryolu ağı oluşunca, ilişkilerimizin daha da artacağını düşünüyoruz.
     Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeciyi de ziyaret eden Tüymebayev, daha sonra Nursultan Nazarbayev Caddesinin açılış törenine katıldı.
     Burada konuşan Tüymebayev, Kırşehire gelince, kendisini Kazakistanın bozkırlarına gelmiş gibi hissettiğini belirterek, Bin yıllar geçse de, bağımsızlıktan sonra birleşince, birbirimizi bulunca, artık tam kardeş olduğumuzu gördük. Dil, örf, adet, gelenek manevi zenginlik konusunda hiç farkımız yok. Ondan dolayı artık bizim görevimiz, birbirimize destek sağlamak dedi.
     Tüymebayev, Kırşehirde de Kazakistanın bir simgesi olduğuna işaret ederek, Kırşehirde, Sayın Cumhurbaşkanımızın adını taşıyan büyük bir cadde var. Bundan sonra ilişkilerimiz daha da gelişecek diye konuştu.
     Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da, Kazakistanın Türkiyede apayrı bir yeri olduğunu söyledi.
     Çakacak, Kazakistanın, Türkiye Cumhuriyeti için, bizler için apayrı bir yeri vardır. İki ayrı devlettir ama tek millettir. Uluslararası ilişkilerde protokoller, anlaşmalar, stratejik ortaklıklar vardır. Fakat, iki ülke arasında, bunların en değerlisi dostluk ve kardeşlik vardır. Bu tür ilişkiler sayesinde bu dostluğumuz ve kardeşliğimiz daha da gelişecektirdedi.
     Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de, Kırşehirin en büyük değeri olan Ahi Evran-ı Velinin, Hoca Ahmet Yesevinin dergahında yetiştiğini belirterek, Kazakistanın bu anlamda da kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
     Nursultan Nazarbayevin isminin, Kırşehirde bir caddeye verilmesi ile ilgili olarak, Ahi Evran Üniversitesi tarafından kendilerine teklif iletilince hemen harekete geçtiklerini dile getiren Bahceci, belediye meclisinde gerekli kararı aldıklarını bildirdi.
     Konuşmaların ardından, Çukurçayır Kavşağındaki Nursultan Nazarbayev Caddesinin açılışı gerçekleştirildi. Tören öncesinde, abdal ekibi, davul zurna gösterisi sundu.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kırşehirde Nursultan Nazarbayev Caddesi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER