Kırşehir cevizine tescil talebi

Kırşehir cevizine tescil talebi -Ziraat Teknikeri Seçilmiş: Ceviz Eylem Planına, Kırşehir ve Kaman cevizi türlerinin tescili ile başlanmalıdır


KIRŞEHİR (A.A) - Kırşehir ve Kaman ilçesindeki ceviz türlerinin tescil edilmesi isteniyor.
     Kırşehirde ceviz aşılama ve üretimi konusundaki çalışmaları ile tanınan Ziraat Teknikeri Osman Seçilmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun Kamanda açıkladığı Ceviz Eylem Planına, ceviz türlerinin tescili ile başlanması gerektiğini söyledi.
     Kırşehir genelinde ve özellikle de Kamanda çok çeşitli özelliklerde ceviz ağaçları bulunduğunu ifade eden Seçilmiş, bunlardan sadece bir tanesinin Kaman-1 adı ile tescilli olduğunu anlattı.
     Yapılacak araştırmalarla, diğer türlerin de tescilinin gerektiğini vurgulayan Seçilmiş, şunları kaydetti:
     Kırşehirde kim ceviz ağacına aşı yaptıracaksa beni bulur. Ceviz ağacı ile meşgul olmayı çok seviyorum. Yaklaşık 4 yıl, Kırşehir ve Kamandaki ceviz türleri üzerinde araştırma yaptım. Benim tespitlerime göre, iyi özelliklerde 6 ayrı ceviz cinsi var. Dünyada cevizde aranan en önemli özellikler, kabuğunun ince olması, her sene ceviz vermesi, yağ oranın fazla olması ve hastalıklara dirençli olmasıdır. Kırşehir merkez, Kaman ve Mucurda tespit ettiğimiz 6 ayrı ceviz cinsinde bu özellikler var. İsteyen bilim adamlarına da yardımcı olmaya hazırım. Ceviz Eylem Planına, Kırşehir ve Kaman cevizi türlerinin tescili ile başlanmalıdır.
     Kırşehir Ahi Evran Üniversitesindeki bilim insanlarının ceviz konusuna daha çok eğilmelerini beklediklerini belirten Seçilmiş, Kaman-1 ceviz cinsinin Kırşehirden değil, Kahramanmaraştan bir bilim insanının Ankara Üniversitesi ile yaptığı çalışma sonucunda tescil edildiğini ileri sürdü.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / Yücel Velioğlu
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Kırşehir cevizine tescil talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER