Kırşehirli işletmeciden yeni tat: ahi ezmesi

Kırşehirli işletmeciden yeni tat: ahi ezmesi -Bir pastane işletmecisi, ana maddeleri Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezi olan "ahi ezmesi" adını verdiği yeni tatlı üretti -İşletmeci Topal: -"Ürünü tescil ettirmek için TPEye mürac


KIRŞEHİR (A.A) - Kırşehirde bir işletmeci, ana maddeleri Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezi olan "ahi ezmesi" adını verdiği yeni bir tatlı üretti.
     Kent merkezinde pastane işletmeciliği yapan Mahmut Topal, düzenlediği basın toplantısında, içerisinde Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezinin yanı sıra incir, fındık, fıstık ve Hindistan cevizi bulunan tatlıyı üretme fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.
     Topal, 20 yıldır pastane işlettiğini belirterek, şöyle konuştu:
     "Neşet Ertaş üstadımız öldükten sonra insanlar cenaze töreni için buraya akın etti. Türkiyeden ve dünyadan gelenler oldu. Cenazeden sonra işletmemize gelenler, Kırşehire has bir ürün var mı- dediler. Mahcup olarak yok dedik. Cenaze bitip herkes gittikten sonra bünyemizde bulunan ustalarımızla karar verip Kırşehire has bir ürün yapmaya karar verdik. 5 ay çalıştık. Kırşehire has, tamamen doğal bir ürün yaptık. Adını ise ahi ezmesi koyduk. Ürünü tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) müracaat ettik."
     Tatlının yapımında görev alan 25 yıllık tatlı ustası Murat Ciritçi de ezmenin yapılışıyla ilgili şu bilgileri verdi:
     "Ezmenin ana maddeleri Kaman cevizi ve Kırşehir pekmezi. İlk önce inciri ince ince doğruyoruz. Kaman cevizimizi merdane ile ezerek ufalıyoruz. Hindistan cevizini ve yumurtanın beyazını katıp, fırında 165 derecede 10 dakika pişiriyoruz. Özel Kırşehir pekmezi ile karıştırıyoruz. Yağ kullanmıyoruz. İçerisinde bulunan bütün ürünler doğal. Koruyucu madde yok. İlgi görmesini bekliyoruz."
    
     Muhabir: Aykut Aktaş / Abdullah Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Kırşehirli işletmeciden yeni tat: ahi ezmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER