KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Orhangazide:

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Orhangazide: -Şimdi güneyde yeni bir Cumhurbaşkanı seçilmiştir, dün kendisini kutladım. Önümüzdeki günlerde inşallah oturup konuşuruz. Anlaşma olacaksa olur, olmayacaksa bir anlaşmadır o da. Yani anlaş


BURSA (A.A) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimindeki (GKRY) liderlik seçimine ilişkin, Şimdi güneyde yeni bir Cumhurbaşkanı seçilmiştir, dün kendisini kutladım. Önümüzdeki günlerde inşallah oturup konuşuruz. Anlaşma olacaksa olur, olmayacaksa bir anlaşmadır o da. Yani anlaşma olmayacaksa onda da anlaşalım dedi.
     Orhangazi Kaymakamı M. Selman Yurdaeri ziyaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, dünya ülkelerinin Kıbrısta anlaşma sağlanması için sürekli KKTC ve Türkiyeden beklenti içerisinde olduklarını kaydetti. Eroğlu, şöyle konuştu:
     Kurmuş olduğumuz devleti yaşatmaya, yaşatırken de Kıbrısta namusumuzla, şerefimizle güven içerisinde yaşayabileceğimiz bir anlaşmanın arayışını da birlikte devam ettiriyoruz. Bugüne kadar Rumlarla anlaşma yolunda bir anlayış görmedik. Birçok planlar çıktı ortaya o planları hep reddeden Rum tarafı. Fakat ne üzücüdür ki hala dünya Türkiyeden ve bizden anlaşma bekliyor ki anlaşmaya yanaşmayan Rum tarafı. Bize ise anlaşın diyor. Anlaşma olması için karşı tarafın da sizin gibi bir anlaşma arzusu içerisinde olması lazım.
     1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin, Türk ve Rum ortaklığına dayalı bir cumhuriyet olduğunu hatırlatan Eroğlu, Biz 1963te cumhuriyetten dışlandık ve Rumları dünya, o Türk ve Rum ortaklığına dayalı devletin sahibi yaptı. En son ABye girdi. Bizi tanıyın diyen yok. Bu sürede BM Genel Sekreterlerinin ortaya koyduğu anlaşma metinini reddeden Rum tarafı. Dünya hep bize ve Türkiyeye oturun, anlaşın diyor. Böyle bir dünyadayız dedi.
     Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminde yapılan liderlik seçimine değinerek, şunları kaydetti:
     Şimdi güneyde yeni bir Cumhurbaşkanı seçilmiştir, dün kendisini kutladım. Önümüzdeki günlerde inşallah oturup konuşuruz. Anlaşma olacaksa olur, olmayacaksa bir anlaşmadır o da. Yani anlaşma olmayacaksa onda da anlaşalım. Dolayısıyla inşallah Kıbrıs Türkünü ve Türkiyeyi memnun eden bir anlaşma olur. Olmazsa da iki türlüsü var bunun birini tercih ederiz.
    
     -Gazilerden, Rauf Denktaş videosu ve CDsi-
    
     Bu arada, ziyarette Türkiye Muharip Gaziler Derneği Orhangazi Temsilcisi Halim Çokgüler, Derviş Eroğluna, KKTCnin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile yaptıkları bir söyleşinin video ve fotoğraflarının bulunduğu CDyi hediye etti.
     Eroğlu, 1974 Barış Harekatı döneminde kendisinin doktor olduğunu, şehit olan bir askeri memleketine göndermek üzere hazırladığını, bu sırada askerin cebinden çıkan mektupta okuduklarını hatırlatarak, (Evladım duyduk ki Kıbrısa gitmek için Mersine intikal ettirilmişsin. Ben ve annen gece gündüz şehit olman için dua ediyoruz.) Savaşa giren bir ülkede böyle bir mektubu hiçbir ülkenin annesi babası yazmaz dedi.
     Şehitlere ve gazilere borçlu olduklarını dile getiren Eroğlu, Barış harekatı olmasaydı, Kıbrısa ne olurdu, söylememe gerek yok. 15 Temmuz darbesi, Rumların Yunanlılarla yaptığı darbe. Tamamen Kıbrıslı Türklerin toplu imhası planlarını içermekteydi. Barış harekatının gerçekleşmesiyle Kıbrıslı Türklerin hayatını kurtarmış olduk. Ana vatanının da desteğiyle 1974te KKTCnin hudutlarını çizdiğimiz o topraklarda bir devlet kurduk diye konuştu.
     Eroğlu, Orhangazinin göçlerle oluşmuş bir ilçe olduğunu ifade ederek, Kıbrısta da benzer bir yaşamın olduğunu belirtti. Eroğlu, 1974 Barış Harekatı sonrası KKTCye Türkiyeden değişik bölgelerden gelen kardeşlerimiz vardı. Bunlar da artık Kıbrıslı oldu. Başlarda biraz zorluklar çekildi, ama bugün KKTCye yerleşen kardeşlerimiz bizlerden farklı değil. Hepimiz Türkiyeden Kıbrısa geldik, hepimiz Türkiyeyi ana vatan biliriz diye konuştu.
    
     Muhabir: Musa Öztürk / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Orhangazide: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER