KKTC Su Temin Projesi

KKTC Su Temin Projesi -Başbakan Yardımcısı Atalay: -Kıbrıs Rum Kesimi her ne kadar kendini Türkiyeden uzak görse de bu proje doğal komşusunun Türkiye olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır -Kıbrıs Rum Kesimi artık adada Kıbrıs T


MERSİN (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Su Temin Projesinin, her ne kadar kendini Türkiyeden uzak görse de, Kıbrıs Rum Kesimine doğal komşusunun Türkiye olduğunu bir kez daha hatırlattığını belirtti.
     Türkiyeden KKTCye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesinin su geçişi ve kara yapılarının temeli törenle Mersinin Anamur ilçesinde atıldı.
     Atalay, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesini yeni bir aşamaya taşıyacak, Kıbrıs Adasına hayat verecek, asrın projesinde bugün dev bir adım daha attıklarını belirtti.
     Projenin bir yandan Kıbrıs Adasının, Türkiyenin coğrafi ve ekonomik hinterlandında olduğunu gösterirken diğer yandan da Kıbrıslı Türkler ile Anavatan arasında var olan bağı perçinlediğine dikkati çeken Atalay, Projeyle Kıbrıs Rum Kesimine de önemli mesaj verilmektedir. Kıbrıs Rum Kesimi her ne kadar kendini Türkiyeden uzak görse de bu proje doğal komşusunun Türkiye olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır. Kıbrıs Rum Kesimi artık adada Kıbrıs Türkünün varlığını ortadan kaldırarak bir gelecek tasarlamak yerine barışçıl bir çözümün faydalarını görmelidir diye konuştu.
     Atalay, kalıcı barışın hakim olması durumunda, Kıbrıs Adasında yaşayan herkesin Türkiyeden taşınacak sudan da adanın etrafındaki doğalgaz ve petrol kaynaklarından da daha etkin yararlanacağını anlattı.
     KKTCnin, tüm belirsizliklere ve tanınmamışlığına karşın iyi bir noktaya geldiğine dikkati çeken Atalay, şöyle devam etti:
     İşleyen demokrasisi ve 15 bin doların üzerindeki kişi başı milli geliri bunun en önemli göstergesidir. Uygulanan ambargolara rağmen modern tesisleriyle yılda bir milyona yakın turisti ağırlamaktadır. Sekiz üniversite kurmuş ve seksene yakın ülkeden gelen 50 bine yakın öğrenciye eğitim vermektedir.
     Kıbrıs Rum Kesimi, Kıbrıs Türklerinin uygulanan izolasyonlar sonucu pes ederek azınlık statüsünü kabul edeceğini bekliyorsa daha çok beklerler. Kıbrıs Rum Kesimi bilmelidir ki Kıbrıs Türkleri için yaşam devam etmektedir. Yaşamın gereği olarak da güçlü bir ekonomi, etkin bir yönetim ve sağlam bir sosyal yapı için her şey yapılmaktadır.
     Anavatan olarak Kuzey Kıbrıslılara her türlü desteği verdiklerini dile getiren Atalay, desteğe devam edeceklerini söyledi.
    
     -Kendimizden ayrı görmüyoruz-
    
     Kıbrıslı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmüyoruz diyen Atalay, bilgi, tecrübe, güç ve imkanlar neyse paylaşmaya kararlı olduklarını ifade etti.
     Dünya ölçeğinde Kıbrıs Türkünün haklarını savunmak için yoğun mücadele verdiklerine dikkati çeken Atalay, Birleşmiş Milletler Platformu, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatında Kıbrıs Türkünün haklı davasının her zaman takipçi olduklarını belirtti.
     Atalay, her türlü ikili ilişkilerde Kıbrıs Türkünün önünü açmak ve uygulanan haksızlıkları bertaraf etmek için çalıştıklarını kaydetti.
     Türkiye Cumhuriyetinin, dünya ölçeğinde her türlü siyasi desteği verirken içerde de KKTCnin güçlenmesi ve halkın refahının artması için imkanlarını seferber ettiğini vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:
     Türkiyenin en değerli iki üniversitesi Kuzey Kıbrısta kampüs açmıştır. Türkiyenin başarılı turizm işletmeleri her türlü riski göze alarak Kuzey Kıbrısta tesis işletmektedir. Kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri bilgi ve tecrübe paylaşımına dayalı işbirliği yürütmektedir. Kuzey Kıbrısta en başta altyapı yatırımları olmak üzere birçok ekonomik alan, Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından desteklenmektedir. Bu desteklerin en somutlaşmış haliyse temelini atmakta olduğumuz projedir.
    
     -Adaya elektrik nakli-
    
     Su projesini, kabloyla elektrik götürme projesinin takip edeceğini bildiren Atalay, Kararı verildi proje çalışmaları yapılıyor. Niyetimiz inşallah, suyla aynı tarihlerde elektrik nakli çalışması da tamamlanacak. Kıbrıs Türkleri yalnız değil, yalnız kalmayacak dedi.
    
     -Dar siyasi bakışlar katkı sağlamaz-
    
     Hükümetlerinin, 2023 Türkiye vizyonunu anlatan Atalay, şunları kaydetti:
     Sizden beklentimiz kaynakları planlı, adaletli ve verimli kullanmanızdır. Bunun için siyasi istikrarın ekonomik ve sosyal gelişmenin ön şartı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.
     Dar siyasi bakışlarla küçük siyasi hesaplarla Kuzey Kıbrısın ve Kıbrıs Türklerinin geleceğine hiçbir katkı verilemez sadece, istikrarsızlık, belirsizlik ve gelecek endişesi üretirsiniz. Buna hiçbirimizin hakkı yok. Aksine büyük bakışlara, geniş ufukla gelecek perspektiflerine ihtiyaç var.
     Bugün geçmişe göre iyi. Yarın daha iyi olacak. Kıbrıslı kardeşlerimizin geleceği daima daha iyi olacak. Asla umutsuzluğa kapılmayın. Daha güçlü bir değişim isteğiyle vatanınıza sahip çıkın.
     Törene, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile KKTCli bakanlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
    
     Muhabir: Duygu Can
     Yayıncı: Eda Ay
<< Önceki Haber KKTC Su Temin Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER