Kordonda telif hakkı toplantısı

Kordonda telif hakkı toplantısı -Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, MÜYAP Başkanı Bülent Forta, esnaf temsilcileriyle bir araya geldi


İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, telif haklarıyla ilgili bazı yasal boşlukların giderilmesi amacıyla bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, Yeni yasayla meslek birlikleri tek çatı altında toplanacak, esnaf ile meslek birliği arasında çalışacak hakem kurulu sistemi gelecek dedi.
     Kordondaki bar ve restoranların yaptığı müzik yayını nedeniyle oluşan telif haklarına ilişkin Kordon İşadamları Derneği tarafından düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik, MÜYAP Başkanı Bülent Forta, fikri ve sınai mülkiyet haklarından sorumlu İzmir Cumhuriyet Savcısı Nevhan Akyıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait katıldı.
     Abdurrahman Çelik, fikri hakların önümüzdeki yıllarda Türkiyenin en önemli konularından biri olacağını söyledi.
     Kanundan oluşak aksaklıkların giderilmesi amacıyla bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Çelik, şunları kaydetti:
     Meslek birliklerinin belirlediği tarifeler işletme ve mekanlara yüksek geliyor. Meslek birliklerinin de yaşadığı sorunlar olmuyor değil. Biz yeni bir kanun tasarısı çalışması içerisine girdik. Kanun içinde televizyon, internet ve sinema gibi alanlarda yayınlar için değişiklikler olacak. Kordondaki sorunu çözmek için kanunun beklenmesine gerek yok. En kısa sürede bu sorunu çözeceğiz. Kordon esnafının bazı meslek birlikleriyle sorunu çözmüş. Bir iki haftaya kalmaz İzmirdeki meseleyi de bitirmiş olacağız.
     İşletme sahiplerinin ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Telif hakkını yaymamız gerekir. 1994 yılında 120 milyon adet albüm satılırken 2011 yılında 6 milyona düştü. Korsan ürün kullanımı çok fazla. Böyle yaparak gelecek nesillerin üretimden çekilmesine neden oluyoruz.
     Yeni yasal düzenlemenin umuma açık mekanlardan, sanal ortama kadar her türlü alanı kapsayacak şekilde yapılacağını belirten Çelik, Bedel neyse bu adil ve adaletli bir şekilde ödenmeli. Telif konusunda çok büyük karmaşa var. Buna göre tarifeler hakem kurulları tarafından belirlenecek. Buna itiraz yargı yoluyla yapılacak, ancak mahkeme sonuçlanana kadar yine hakem kurulunun verdiği tarife geçerli olacak. Meslek birliklerinin sayısının fazlalığı da ortak lisans birliği kurulması ile aşılacak. Böylelikle de herkes aynı lisansı ortak bir noktadan alacak şeklinde konuştu.
     MÜYAP Başkanı Bülent Furta ise Toplum olarak somut mülkiyete alıştığımızdan soyut mülkiyeti pek bilmiyoruz. Basit bir CD içinde bulunan müzikte yer alan haklardan haberimiz yok. Bakanlık bu konuda son zamanlarda ciddi adımlar attı dedi.
    
     Muhabir: Medat Şenay
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Kordonda telif hakkı toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER