KOTO Başkanı Halil İbrahim Keleş:

KOTO Başkanı Halil İbrahim Keleş: -Nitelikli ve katma değeri yüksek ihracat geçekleştirmek için kaliteli ürün elde edilebilecek tesislere ihtiyaç var


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Halil İbrahim Keleş, nitelikli ve katma değeri yüksek ihracat gerçekleştirebilmek için kaliteli ürün elde edebilecek tesislere ihtiyaç olduğunu söyledi.
     Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaelinin Türkiye geneli ile kıyaslandığında daha avantajlı göründüğünü belirterek, kentin nitelikli ve katma değeri yüksek ihracatını arttırması gerektiğini kaydetti.
     Türkiye bir önceki yıl 98 milyon ton mal ihracatı yaptığını hatırlatan Keleş, 1 kilogram ihracata karşılık 1,40 dolar gelir elde edildiğini, diğer taraftan Almanya, İtalya gibi ülkelerin kilo başına 3 doların üzerine gelir elde ettiğini bildirdi.
     Keleş, Türkiyenin aynı miktar ve ağırlıkta ihracat gerçekleştirip ihracat niteliğini Almanya ve İtalya seviyesine çıkarması gerektiğine dikkati çekerek, Türkiyenin kilogram başına 3 dolar gelir elde ettiği taktirde, şu anki ihracatını iki katına çıkartabileceğini bildirdi.
     Türkiyenin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin bulunduğunu hatırlatan Keleş, Nitelikli ve katma değeri yüksek ihracat geçekleştirmek için kaliteli ürün elde edilebilecek tesislere ihtiyaç vardır. Söz konusu tesislerin oluşumu veya mevcut tesislerim modernizasyonu için de teşvikler verilmeli ve üretim bu alana yönlendirilmelidir. Ayrıca son dönemdeki ekonomik performansıyla önemli sermaye birikimi oluşturan ülkemiz, emek yoğun malların üretimine, sermaye yoğun malların üretimi ile Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermelidir şeklinde konuştu.
     Keleş, kentte bilişim vadisinin kurulmasıyla katma değeri yüksek bir ihracat alanının oluşmasının önemli olduğunu belirterek, Türkiyenin bilişim alanında dışa bağımlı olduğunu ifade etti.
     Bilişim sektöründe yapılacak ekonomik yatırımın önemli olduğuna değinen Keleş, yapılacak yatırımlarla bilişim sektöründeki ithalat oranının daraltacağını, aynı zamanda da ihracat gelirlerinin artacağını vurguladı.
    
     -Türkiyenin ticaret rotası değişti-
    
     Keleş, Kocaelinin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirliklerinin bulunmasının önemli olduğunu ifade ederek, bu durumun Türkiye ticaret rotasının değiştiğini gösterdiğini söyledi.
     Türkiye, geçen yılın ekim ayındaki ihracat raporuna göre, Avrupaya gerçekleştirdiği ihracat payının yüzde 40a kadar gerilediğine dikkati çeken Keleş, şunları kaydetti:
     Kriz öncesinde 2007 ekim ihracat raporu incelendiğinde, Avrupa Birliğinin, Türkiye ihracatındaki payı yüzde 56,5 oranındaydı. Yani bu günde anlaşılacağı üzere krizle boğuşan Avrupa Birliğinin ihracatımızdaki payı azalırken firmalarımız yeni pazar arayışlarına girmiş ve özellikle de Arap pazarlarına yoğunlaşmıştır
    
     Muhabir: İbrahim Aktaş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber KOTO Başkanı Halil İbrahim Keleş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER