Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Süslü: -Önümüzdeki dönemlerde Ukrayna ile Karadeniz havzasındaki Ceneviz kalelerini ortak olarak UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alma önerimiz var, Akçakocadaki Ceneviz Kalesi de bunların


DÜZCE (A.A) - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Önümüzdeki dönemlerde Ukrayna ile Karadeniz havzasındaki Ceneviz kalelerini ortak olarak UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alma önerimiz var, Akçakocadaki Ceneviz Kalesi de bunların içinde dedi.
     Beraberindeki heyetle Düzce Valisi Adnan Yılmazı ziyaret eden Süslü, daha sonra Konuralp Antik Tiyatro, Ceneviz Kalesi ve Akçakoca Orhangazi İlköğretim Okulunda incelemelerde bulundu.
     Süslü, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Düzcenin tarihi zenginlikleriyle ünlü bir şehir olduğunu söyledi.
     Tarihe mutlaka sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Süslü, Bu tarihi güzellikleri yerinde incelemek üzere Düzceye geldik. Sayın Valimiz Yılmaz ile gerekli incelemelerimizi tamamladık dedi.
     Süslü, Konuralp beldesinde antik yerleşimin varlığına dikkati çekerek, Burada yaklaşık 2 bin yıllık tarihi olan bir tiyatromuz var. Tiyatro kazılarını Müze Müdürlüğü Başkanlığında Düzce Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinin bilimsel danışmanlığında gerek İl Özel İdaresinden gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığından bütçe alarak 12 ayda başlatacağız. İdarecilerle akademisyenlerin yönlendirmesiyle bu işe önümüzdeki haftalarda start vereceğiz diye konuştu.
     Kemarkasım köyündeki 2 bin yıllık su kemerlerinin statik sorunu bulunduğuna işaret eden Süslü, güçlendirme çalışması yapacaklarını bildirdi.
    
     -Akçakocadaki Ceneviz Kalesi-
    
     Konuralp Müzesinde bakım ve onarıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Süslü, Akçakocanın güzel bir sokak dokusuna sahip olduğunu dile getirdi.
     Süslü, Burada yine ahşap yapılar var. Bunların korunması için gerekli çalışmalar başlatılacak. Bu sokakları sanatlaştırmak için genel müdürlüğün vereceği destekle ödenekler çıkarılacak. Göçen veya statik problemi olan yerlerin yıkımı ya da restorasyonu mülk sahipleri tarafından gerçekleştirilsin ifadelerini kullandı.
     Ceneviz Kalesinin de statik problemleri bulunduğuna dikkati çeken Süslü, sağlayacakları lojistik destekle projelendirme çalışmalarının başlatılacağını bildirdi.
     Ceneviz Kalesinin bakıma muhtaç olduğunu anlatan Süslü, şöyle devam etti:
     Yerel yönetimler bize ulaştığı takdirde bunun sağlanması için gerekli enerjiyi sarf edeceğiz. Önümüzdeki dönemlerde Ukrayna ile Karadeniz havzasındaki Ceneviz kalelerini ortak olarak UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alma önerimiz var, Akçakocadaki Ceneviz Kalesi de bunların içinde.
     Ayrıca, büyük otellerin çoğaltılması konusunda da çalışmalar yapılacak. Otellerin yöreyle uyumlu ve doğayla barışık bir mimari şeklinde olmasını istiyoruz. İnşaatı bekleyen Düzce Kültür Merkezi için de bir milyon liralık ödenek çıkarıldı. İnşallah bu yıl inşaatı tamamlanarak hizmete açılacak.
     Süslü, Akçakoca Orhangazi İlköğretim Okulunu gelecek yıllarda başka bir okul yapılması halinde Kültür Merkezine dönüştürmek istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Soner Şen / Onur Orhan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER