Kültür ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: -Hizmette, imkanda, adalette adaletsizlik yapmamaya çalışıyoruz ama ne yazık ki birileri milletimizi ayırmaya, bölmeye, birbirine düşman hale getirmeye çalışıyor. Ama inanıyorum ki insanlık kazanacak


SAMSUN (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hizmette, imkanda, adalette adaletsizlik yapmamaya çalışıyoruz ama ne yazık ki birileri milletimizi ayırmaya, bölmeye,birbirine düşman hale getirmeye çalışıyor. Ama inanıyorum ki insanlık kazanacak dedi.
     Günay, Samsunun Alaçam ilçesindeki Alaçam Mübadele Müzesinin açılış törenine katıldı.
     Burada konuşan Bakan Günay, savaşların çok acımasız olduğunu belirterek, mübadele döneminde Yunanistandan gelenlerin Türkiyede çok sıcakkanlı karşılandığını ancak Yunanistana gidenlerin aynı muameleyi görmediğini söyledi.
     Mustafa Kemal Atatürkün Yurtta sulh, cihanda sulh sözünü hatırlatan Günay, Yurtta sulhun, cihanda sulhun ne kadar önemli bir vecize olduğunu bugün buradan bakınca anlıyoruz. 2012 Türkiyesinden, 2012 Ortadoğusundan, 2012 dünyasından bakınca da yurtta sulh cihanda sulh sözünün insanlığı geliştiren en tılsımlı vecize, en derin özdeyiş olduğu anlaşılıyor. Mustafa Kemal Atatürkü zaten çağının ötesine taşıyan ve çağdaşlarından büyük yapan, onun insanlığın geleceğine dair bu güzel fikirleridir diye konuştu.
    
     -Bingölde askeri konvoya yapılan saldırı-
    
     Her açılışı türkülerle, halaylarla yapmak istediklerini aktaran Günay, şöyle devam etti:
     Ama ne yazık ki bir ihanet ateşi var içimizde, hiç sönmüyor. Bir haber daha geldi az önce. Kötü haber anında milyonlara ulaşıyor. Yine Bingölde bir saldırı var, yine şehitlerimiz var. Onları rahmetle anıyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bunun bütün kalbimle son olmasını diliyorum. Biz Türkiyenin İzmirinden Hakkarisini, Muşundan Mardinini ayırmıyoruz, ayırmamaya çalışıyoruz. Nasıl savaşlarda Türkiye sınırındaki komşularımıza sahip çıkmışsak, Türkiyenin içinde yaşayanları da senin inancın şudur, senin ana dilin şudur diye ayırmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı cebinde nüfus kağıdı varsa onu bir ve eşit tutmaya çalışıyoruz, onun nüfus kağıdını da değerli kılmaya çalışıyoruz. Doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde herkesin çocuğu iyi okusun, iyi okullarda eğitim görsün, hastane kapılarında rehin kalmasın. Biz Yüksekovaya kültür merkezi yapıyoruz. Yüksekovaya havaalanı yapmaya çalışıyoruz. Hizmette, imkanda, adalette adaletsizlik yapmamaya çalışıyoruz ama ne yazık ki birileri milletimizi ayırmaya, bölmeye, birbirine düşman hale getirmeye çalışıyor. Ama inanıyorum ki insanlık kazanacak.
    
     -Selanikteki Atatürk Evi-
    
     Selanikteki Atatürk Evini yeniden yapacaklarını ifade eden Günay, 1880 ile 1940 arasında hem Balkanları hem Osmanlı coğrafyasını hem Türkiyeyi anlatacak, Mustafa Kemal ismi çevresinde bir bilgi merkezi, Atatürk Evi yapmayı planlıyoruz. İnşallah bir yıl içinde tamamlamış olacağız. Atatürke karşı gecikmiş borcumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz dedi.
     Bakan Günay, daha sonra beraberindekilerle müzenin açılışını gerçekleştirdi. Müzeyi gezen Bakan Günaya, mübadele döneminde Bakan Günayın ailesinin Orduya gelişini gösteren bir fotoğrafın bulunduğu tablo hediye edildi.
     Bakan Günay ardından Bafra ilçesindeki Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin açılışını gerçekleştirdi.
     Müzeyi gezen Günay, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, Paris Louvre Müzesinde açılacak İslam eserleri sergisinde Türkiyeye iade edilmesi gereken eserlerin sergilenip sergilenmeyeceğini sorması üzerine Bakan Günay, şunları kaydetti:
     Sergiyi görünce anlayacağız. Ama Louvre Müzesinde bize iade edilmesi gereken eserler var. Bu eserleri, Türk İslam eserleri koleksiyonunda sergiye çıkaracaklar mı çıkarmayacaklar mı onu henüz bilmiyorum. Ama Louvre Müzesinde bizim en önemli eserimiz olarak Sultan 2. Selimin türbesinin bahçesinden alınıp götürülen İznik çinisi panomuz var, onu kararlılıkla geri istiyoruz. O bir levha içinde çeşitli parçalardan oluşuyor. Umarım fazla eser yoktur. Ama biz dünyada bizden yasa dışı gitmiş ne kadar eser varsa hepsini takip ediyoruz.
     Açılış törenlerine Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Samsun milletvekilleri Mustafa Demir ile Ahmet Yeni de katıldı.
    
     Muhabir: Fatma Kalay - İlyas Gün
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER