Kurul Kalesinin yüzde 70i ortaya çıktı

Kurul Kalesinin yüzde 70i ortaya çıktı -Ordunun Bayadı Köyü sınırları içinde yer alan ve antik bir yerleşim alanı olan Kurul Kayası bölgesindeki kazı çalışmaları devam ediyor -Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Ar


ORDU (A.A) - Ordunun Bayadı Köyü sınırları içinde yer alan ve antik bir yerleşim alanı olan Kurul Kayası bölgesindeki kazı çalışmaları ediyor.
     Kazı ekibinin başkanlığını yürüten Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Arkeologlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurul Kalesinin yüzde 70inin kazılarak ortaya çıkarıldığını söyledi.
     Daha önce Kurul Kalesinin 2 bin 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirlediklerini ancak yeni çalışmalar sonucunda kalenin en az 2 bin 300 yıllık öncesine dayandığını anladıklarını belirten Şenyurt, 2010 yılında başlatılan kazı çalışmalarının ardından ciddi bir yol kat edildi. Açıkçası beklemediğimiz sonuç ve manzaralar ile karşılaşıyoruz. Buradaki çalışmalarımız sürdükçe önemli bulgulara rastlıyoruz dedi.
     Kazının yaklaşık 40 kişilik ekiple yürütüldüğünü anlatan Şenyurt, Bu ekip arasında köylü vatandaşlarımız da var. Arkeologlar ve vatandaş iş birliğiyle buradaki tarihi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     2010 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla birlikte önemli bulgulara rastlandığını kaydeden Şenyurt, Daha önce yapılan ilk kazılar sırasında çanak, çömlek, sikke ve buna benzer bronz ve demirden yapılmış silahlar, kemikten yapılmış aletler çıkarılmıştı. Bu yıl da önemli bulgular çıkarmaya devam ediyoruz. Çıkardığımız bu eserler kazı evindeki bir bölümde toplanıyor. Daha sonra bu bulgular sergilenmek üzere ilgili yerlere teslim edilecek dedi.
     Şenyurt, kaleyi ortaya çıkarma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte bölgenin ciddi anlamda turist çekebileceğini ve kalenin bir 10 yıl sonra Sümela ile yarışabileceğine inandığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Kurul Kalesinin yüzde 70i ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER