Kütahya Kalesinin restorasyonu

Kütahya Kalesinin restorasyonu -AK Parti Kütahya Milletvekili Kinay: Yerel düzeyde yapılması gerekenler tamamlanmadan çıkarılan ödenek kullanılamayacaktır


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Kütahya Kalesinin restorasyonuyla ilgili çıkarılan ödeneğin, yerel düzeyde yapılması gerekenler tamamlanmadan kullanılamayacağını bildirdi.
     Kinay, yaptığı yazılı açıklamada, Kütahya Kalesinin restorasyon, onarım ve güçlendirme yapım işiyle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yaptığı girişimler ve gelinen nokta hakkında kamuoyunu aydınlatma gereği duyduğunu belirtti.
     Kalenin 14üncü burç ve beden duvarı restorasyonu işinin, kendi girişimleri sonucu 2012 Yılı Yatırım Programına alındığını ifade eden Kinay, şunları kaydetti:
     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine, İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerekli incelemeler yapılmıştır. Revizyon koruma amaçlı imar planı yapımı işi, 20 Şubat 2012de imzalanan sözleşmeyle Kütahya Belediyesi tarafından ihale edilmiştir. İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün 13 Haziran 2012 tarihli yazısında, Kütahya Kalesinin rölöve ve restorasyon projelerinin güncellenmesinin, ancak Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında belirtildiği üzere birinci derece arkeolojik sit sınırlarını kapsayan koruma amaçlı imar planının yapılmasına, koruma amaçlı imar planına esas teşkil edecek jeolojik ve jeoteknik raporların, bu bölgede kale yapısı olması da dikkate alınarak zemini çürük, kalkerli ve morfolojik yapısı arızalı alana ilişkin heyelan ve bozulma etkilerine ilişkin önlemleri de içerecek şekilde hazırlanması hususunun yerine getirilmesiyle mümkün olacağı ifade edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Kalesinin burçlarına ilişkin restorasyon çalışmalarının gereğine inanmakta, hatta can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiğini düşünmektedir. Bununla birlikte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 25 Temmuz 2012 tarihli yazısıyla koruma amaçlı imar planına esas teşkil edecek jeolojik ve jeoteknik çalışmaların ihale kapsamında yer alıp almadığı, Kütahya Belediye Başkanlığından talep etmiştir. Ancak henüz Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne konuya ilişkin herhangi bir bilgi ulaşmamıştır. Kütahya Kalesinin tarihi, turistik ve sosyal yönünü en iyi bilenlerden biri olarak konuyu büyük bir titizlikle takip ediyorum. Yerel düzeyde yapılması gerekenler tamamlanmadan çıkarılan ödenek kullanılamayacaktır.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kütahya Kalesinin restorasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER