Lisanslı Depoculuk çalışmaları

Lisanslı Depoculuk çalışmaları -LİDAŞ Genel Koordinatörü Öztürk: -Lisanslı depoculukla fındık hem tasarruf, hem de yatırım aracı olacak ve menkul kıymet gibi piyasalarda işlem görecek


ORDU (A.A) - Lisanslı Depoculuk AŞ. (LİDAŞ) Genel Koordinatörü İlham Öztürk, Lisanslı depoculukla fındık hem tasarruf, hem de yatırım aracı olacak ve menkul kıymet gibi piyasalarda işlem görecek dedi.
     Öztürk, Ünye Ticaret Borsasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiyede ilk olarak Ünyede başlayacak olan lisanslı depoculuk için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.
     Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 7 kişilik heyetin gelerek TMOnun Yüceler köyünde bulunan 25 bin tonluk depolarda başlatılacak olan lisanslı depoculuk çalışmalarında incelemelerde bulunduğunu, şartların uygun olması durumunda ekim ayından itibaren ürün alımına başlanacağını belirten Öztürk, şunları kaydetti:
     Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi, Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulmuş, aralarında Ordu İl Özel İdarenin de bulunduğu beş ortaklı Türkiyede ilk lisanslı depoculuk şirketidir. Lisanslı depoculuk sistemini yaygınlaştırmak amacıyla kurulan şirketimiz Ünyede 25 bin ton ve Düzcede 10 bin ton depolarla faaliyete başlayacak. Faaliyete ilk olarak Ünyeden başlanacağı için Gümrük ve Ticaret Bakanlığından gelen 7 kişilik ekip depolarımızda incelemelerde bulunuyor. Bizim depo ve laboratuvar olarak hazır olduğumuz kanaatine vardıklarında yetkili sınıflandırıcı lisansı verecekler.
    
     -Fındık hem tasarruf hem de yatırım aracı olacak-
    
     Lisanslı depoculuk faaliyete geçtikten sonra ürün senedinin gelecekte elektronik ürün senedi olacağını ve bir yatırım aracı haline geleceğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
     Ürün depoya konuluyor, orada yetkili sınıflandırıcı tarafından mal laboratuvarda analiz edilerek, sınıflandırılıyor. Sınıflandırma sonucunda üreticiye ürün senedi veriliyor. Mal depoda, kişinin malının sahibi olduğunu gösteren belge elinde oluyor. Üretici borsada işlem yapıyor, malını orada satıyor. Aralardaki satışlarda malın mülkiyeti değişiyor ama mal depoda kalıyor. Lisanslı depoculukla tarım ve ticareti kolaylaştırıyoruz. Gelecekte bu elektronik ürün senedine dönüştüğünde tasarrufçuyu da ilgilendiren bölüm başlayacak. Böylelikle fındık hem tasarruf, hem de yatırım aracı olacak ve menkul kıymet gibi piyasalarda işlem görecek. Ürün senedi elektronik ürün senedi olacak, yani siz masa başında oturup buğday kâğıdı, fındık kağıdı, arpa kağıdı yani lisansı depocuların çıkarttığı kağıtları alabileceksiniz. Aynı zamanda da sizin için de bir tasarruf aracı olacak. Gelecekte menkul kıymet gibi piyasalarda işlem görecek. Sistem bu noktaya önümüzdeki yıllarda yapılacak bilgisayar uygulamasıyla başlayacak.
     Uygulamada geç kalınmasına rağmen üretici için önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Öztürk, Sistemin yasası 2005 yılında çıktı, 7 yıl sonra uygulanabilir hale geldi. Hem üretici açısından, hem tasarrufçu açısından, hem de sürdürülebilir tarım için gerekli olan bir sistem. Ticareti kolaylaştırırsanız ürünün üretimi daha da artar. Pazarı oluşturulursa mal sağlıklı şekilde stoklanır, istenildiği zaman piyasaya sürülür. Ürün senedi karşılığında üretici gidiyor bankadan kredi alabiliyor, oradaki tek teminatı elindeki senet olacak. Senet karşılığında kredi alıp malı hala depoda tutabiliyor. Daha sonra satma imkanı sağlamış oluyor dedi.
    
     -Sistemin güvencesi devlet-
    
     Öztürk, fındık ürününün lisanslı depolarda sıhhi koşullarda stoklandığını ve sigortalandığını belirterek Deprem, yangın olsa mal sahibinin zararını sigorta karşılıyor. Bunun yanında devletin kurduğu tazmin fonu var. Şayet sigortadan da zarar karşılanmazsa bu fon zararı ödüyor. Kısacası devlet güvencesi var diye konuştu.
    
     Muhabir: Hacer Öztürk
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Lisanslı Depoculuk çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER