Madra Dağı Çalıştayı

Madra Dağı Çalıştayı -Sonuç bildirgesinde, Madra Dağını korumak için özel bir yasa çıkarılması gerektiği belirtildi


BALIKESİR (A.A) - Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından Ayvalık ilçesinde gerçekleştirilen ve üç gün süren Madra Dağı Çalıştayı, sona erdi.
     Birliğin Danışmanı Salih Sönmezışık, çalıştayın sonuç bildirgesini, basın mensuplarıyla paylaştı.
     Bildirgeyi okuyan Sönmezışık, doğal varlıkların ülkenin çok önemli zenginlikleri ve başta insan olmak üzere tüm canlılar için vazgeçilmez bir unsur olduğunu söyledi.
     Ülkenin hatta bölgenin en önemli varlığı olan Madra Dağının, bu kapsamdaki çok önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Sönmezışık, Çünkü bu dağ, barındırdığı tarihsel, toplumsal, kültürel ve ekonomik değerleriyle yer kürenin en özgün yaşam kaynaklarının başında gelmektedir dedi.
     Sönmezışık, şöyle devam etti:
     Madra Dağı, bu coğrafyada yaşayan yaklaşık 300 bin insanın, bitkilerin, yaban hayatının ve özellikle su kaynaklarının sigortasıdır. Yaşamsal özelliklere sahip olan bu dağımız çok önemlidir. Türkiyenin çok önemli, dikkat edilmesi gereken bir zenginliği olduğu maalesef yeterince kavranamamış ve anlatılamamıştır. Bu nedenle de dağın zenginliklerine zarar veren süreçler ve uygulamalar bir türlü önlenememiştir.
     Sönmezışık, birliğin, Madra Dağının mevcut değerlerini korumak, geliştirmek ve bu konuda da yerelliğin dışına çıkarmak için bir politika belirlemesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle halkın bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla bir çalıştay düzenlendiğini bildirdi.
     Çalıştaydan çıkan sonuçlara bu dağı korumak için özel bir yasa çıkarılması gerektiğini dile getiren Sönmezışık, şunları kaydetti:
     Dağ, bütünüyle korunmaya alınmalıdır. Madra Dağının sadece Ayvalık Adaları Tabiat Parkı gibi 10 hektarlık bir alanı koruma altında. Dağın her tarafı dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan jeolojik oluşumlarla dolu. Ülkemizde tabiat parkı var, tabiat kurulu var, milli park var ama jeopark yok. Bu çok önemli jeolojik oluşumlar, jeopark adı altında bir statüye kavuşturulmalıdır ve korumaya alınmalıdır. Burası tüm dünyada gelecek kuşaklara bırakılması gereken en önemli doğal ve kültürel mirastır.
     Yörede maden arama çalışmalarının, özellikle taşocakları faaliyetlerinin acilen durdurulmasını isteyen Sönmezşık, İzmirin Dikili ve Bergama ile Manisanın Soma ilçesinin mutlaka birliğe katılmasının önemli olduğunu söyledi.
     Çalıştaya, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin de katıldı.
     Katılımcılara plaket verildi, Ayvalıka özgü sakızlı kurabiye ve çay ikramı yapıldı.
    
     Muhabir: Burhaniye/Zafer Akpınar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Madra Dağı Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER