Malatyanın Sürgü beldesinde Alevi ailenin saldırıya

Malatyanın Sürgü beldesinde Alevi ailenin saldırıya uğradığı iddiası -MAZLUMDER, Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Alevi ailenin saldırıya uğradığı iddiasına neden olan olaya ilişkin rapor hazırladı -Rapordan: Aileye ait ahırın


MALATYA (A.A) - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Malatya Şube Başkanlığı, Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Alevi ailenin saldırıya uğradığı iddiasına neden olan olaya ilişkin rapor hazırladı.
     Olayın tarafları olan Evli ailesi üyeleri, davulcu Mustafa Evşi ile Sürgü Belediye Başkanı Faruk Taşdemir ve Bağlarbaşı mahalle muhtarıyla yapılan görüşmelere yer verilen raporda, olay esnasında alınan güvenlik önlemlerinin yeterli olduğunun gözlendiği belirtildi.
     Evin pencere camlarının kırılmış olduğu, bahçesinde bulunan ve yaş tütünü kurutmakta kullanılan ağaç iskelenin yıkıldığı ve ev prefabrik olduğu için duvarlarında birkaç tane taş izi görüldüğü dile getirilen raporda, başka bir hasar gözlenmediği ifade edildi. Raporda, başta kişi ve konut dokunulmazlığı olmak üzere, bu olayda aynı anda birden çok hak ihlalinin yaşandığının görüldüğü belirtildi.
    
     -Ahırın yakıldığı iddiası-
    
     Ramazan davulunun çalınmasının normal karşılanabileceği gibi, Ramazan davulundan rahatsız olmanın, hatta bu nedenle münakaşa yaşanmasının da olağan bir durum olduğu vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi:
     Ancak başka zamanlarda, başka yerlerde olağan karşılanan bu tartışmaların etnik ve mezhebi nedenlerle birden toplumsal müdahalelere ve çatışmalara sebebiyet vermesi, üzerinde durulması ve değerlendirilmesi gereken bir husustur. Bu tür durumlarda karşılıklı hoşgörüyle, birlikte yaşamanın formülleri tesis edilebilecekken, sıradan bir adli vakanın bir anda bir ötekileştirme nesnesine dönüşmesi, toplumsal dinamiklerin, ön yargıların ve bilinçaltı nefret söyleminin karşılıklı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Sıradan bir adli vakadan sonra bir evin taşlanması, ailenin güvenlik nedeniyle dahi olsa konut dokunulmazlığına müdahale edilmesi kabul edilemez bir durumdur.
     Diğer yandan Sürgü kasabasında gelişen olaylarla ilgili özellikle sosyal medyada paylaşılan haberlerde aileye ait ahırın yakıldığı şeklindeki bilgilendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır. Yaptığımız görüşmelerde, aile fertlerinin yakılma ile ilgili beyanları olmamış, heyetimizce de yakılmış herhangi bir mahal gözlemlenmemiştir. İster etnik, ister mezhepsel nedenlerle olsun, herhangi bir saldırı nasıl kabul edilemezse, bu saldırıdan yola çıkarak internet sorumsuzluğunda başkaca bir nefret dili üretmek de kabul edilemez.
    
     Muhabir: Ensar Özdemir / Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Malatyanın Sürgü beldesinde Alevi ailenin saldırıya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER