Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batmanda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batmanda -Bakan Şimşek: Mali disiplini Türkiyede uygulamaya koyuyoruz. Futbol Federasyonu başkanımızdan da kulüplere mali disiplini uygulamasını bekliyoruz


BATMAN (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali disiplini Türkiyede uygulamaya koyuyoruz. Futbol Federasyonu başkanımızdan da kulüplere mali disiplini uygulamasını bekliyoruz dedi.
     Hava muhalefeti nedeniyle uçağı Siirte inen ve buradan karayoluyla Batmana gelen Şimşek, Milliyet Gazetesi tarafından Diva Düğün Salonunda düzenlenen Geleceğe Yatırım Türkiyeye Yatırım toplantısına katıldı.
     Konuşmasına Kürtçe hoşgeldiniz diye başlayan Şimşek, iktidarları döneminde Batmana eğitim ve sanayi ile ilgili yapılan yatırımlara değinerek, bir şehrin, bir ülkenin kalkınmasının temelinin beşeri sermaye olduğunu söyledi.
     Batmana bakıldığında beşeri sermaye anlamında geleceği çok parlak bir kent olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle dedi:
     9 bine yakını meslek liselerinde olmak üzere 170 bine yakın öğrencimiz var. Yani teknik ara eleman konusunda sıkıntı yok. Üniversitemiz var 4 binin üzerinde üniversite öğrencimiz var. 2007 yılında kurulan üniversitemiz çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Batman nüfusunun yüzde 61i 24 yaşın altında ve Batman Türkiyenin en genç nüfusuna sahip illerden bir tanesi. Biz bu beşeri sermayenin nitelikli hale gelmesi için yani burada yapılacak yatırımlarda eleman sıkıntısının yaşanmaması için dünya ile diğer illerle rekabet etmek için muazzam bir şekilde Batman eğitimine yatırım yapıyoruz. Şu anda yatırımı devem eden 150 milyon liralık okul inşaatı var. Son 10 yıl içerisinde öğretmen sayısını üçe katladık. Öğretmen sayısını 2 bin 700 küsurdan 6 bin 500e çıkarttık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı neredeyse yarı yarıya düştü. Aynı şekilde derslik başına düşen öğrenci sayısı da değişti. Çünkü derslik sayısı da katlandı. Yani biz eğitimi, beşeri sermayeden önceliklendirdik. Neden- Çünkü buranın kalkınması, gelişmesi, insanla olacaktır. Bu bizim öncelikli hedefimiz ve muazzam bir mesafe kat ettik. Bu konuda Batman çevresine oranla bir çok ilden avantajlıdır.
    
     -GAPa mutlaka yatırım yapmak lazım-
    
     Yatırım yapmak için tabi ki altyapının çok önemli olduğunu anlatan Şimşek, altyapıda da avantajları olduğunu kaydetti.
     Belki liman kenti olmadıklarını, limanlara uzak olduklarını dile getiren Şimşek, şunları söyledi:
     Ama özellikle gıda güvenliği konusunda sorunu olan ülkelerle coğrafik olarak çok yakınız. GAP kapsamındaki sulama projeleriyleyle Batmanda tarım benim babamın yaptığı geçimlik tarım değil, endüstriyel bitkilere dayalı sebze meyve üzerine gelir imkanı, gelir potansiyeli çok yüksek olan tarımdan bahsediyorum. Dicle havzasında en önemli sulama alanı ki Diyarbakır ve Batmanı kapsıyor. 245 bin hektarı kapsıyor. Bu ilave 500 bin istihdam ihtiyacı demektir. Burada gelirin, üretimin katlanması demektir. İki ürün katlanma anlamında değil ürünün niteliği değişeceği için tarım ve tarıma dayalı sanayi bazında muazzam bir gelişme bekliyorum. Dolayısıyla GAPa mutlaka yatırım yapmak lazım. Çünkü GAP kapsamındaki barajların neredeyse büyük kısmı bitti. Şimdi sulama kanalları tamamlanıyor. Artık çok ciddi bir hamlenin eşiğindeyiz. Bunun için altyapı çok önemli.
    
     -İlk defa farklı noktadayız-
    
     Şimşek, 1980li, 90lı yıllarda da bu bölgelere teşvik verildiğini, fakat bu teşviklerin çok başarılı olmadığını anımsattı.
     Çünkü bütüncül bir yaklaşım olmadığını, altyapı ve beşeri sermayesiyle birlikte teşviklerin sunulamadığına dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:
     İlk defa farklı bir noktadayız. Cumhuriyet tarihinin en cömert teşviklerini uygulamaya koyduk. Batmanın da içinde olduğu bu bölge aslında geçmişte hiç kimsenin hayal edemeyeceği destekler aldı. Bakın siz bir yatırım yapma kararı verin standart gümrük, KDV muafiyetinden bahsetmiyorum. Kurumlar vergisi yaptığınız yatırımın yüzde 55ini geri alana kadar yüzde 2, gelir vergisi sıfır. SGK işveren payı sıfır, işçi payı sıfır. Paranız yok yatırım yapacaksınız. Biz faiz süspansiyonu veriyoruz. Yani gidip borçlanıp yatırım yapacaksınız, o yatırımı kısmen biz finanse ediyoruz. Diyelim ki İstanbulda yüz milyon dolarlık yatırımınız var. 10 milyon dolar kar ediyorsunuz. Karar verdiniz Batmana 2 milyon dolarlık yatırım yapacaksınız. Biz sadece Batmanda yatırım yaptığınız için indirim imkanı sağlamıyoruz. O yatırım devam ederken İstanbuldan elde ettiğiniz, kazandığınız kardan burada yaptığınız yatırımı düşebiliyorsunuz. Ne kadar miktarda yüzde 55ine kadar. Dolayısıyla inanılmaz bir teşvik sistemi var.
    
     -Futbol Federasyonu başkanımızdan da kulüplere mali disiplini uygulamasını bekliyoruz
    
     Batmanın Mezopotamyanın en asil, en cömert kentlerinden biri olduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Batmanla ilgili algıyı değiştirmek lazım, bunu başaracağız, buna inanıyorum. Bu nedenle Milliyet ailesine çok teşekkür ediyorum. Türkiyenin bir çok iline bu türden program düzenliyorlar. Bir çok büyük ile gitmeden Batmana geldiler. Batmanın gündem anlamında farklı bir şekilde Türkiyenin radar ekranına oturması gerekiyor. Zaman zaman buradaki tek tük olaylarla gündeme gelen Batmanın aslında biraz ürettiğiyle, biraz geliştirdikleriyle, fikirleriyle, tarihi değerleriyle, misafirperverliğiyle bir anlamda gündeme gelmesine vesile olacaktır. Valimiz burada iş aleminin en büyük yardımcısı çünkü devlet olarak biz milletimizin hizmetkarıyız. Bu millete aş iş üretenlerin de hizmetkarıyız. Belediye başkanımız da burada kendilerine teşekkür ediyorum kendileri de iş aleminin önünü açmak için çaba göstereceklerdir. Futbol Federasyonu başkanımız genelde bu toplantılara katılmıyormuş. Ama bir istisna yaptı geldi. Mali disiplini Türkiyede uygulamaya koyuyoruz. Futbol Federasyonu başkanımızdan da kulüplere mali disiplini uygulamasını bekliyoruz.
     Daha sonra söz alan işadamı Ethem Sancak da 7 günden beri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Afrika gezisinde olduklarını hatırlattı.
     150 işadamıyla Afrikaya yaptıkları gezinin amacının 200 yıldır çökertilmiş bir kıtanın ayağa kalkmasına yardımcı olmak ve insanlığı geleceğiyle ilgili geçmişte olduğu gibi damga vurmak, yol göstermek, liderlik etmek olduğunu kaydetti.
     10 yıldır hükümetin tüm gayretiyle, imkanlarıyla bölgeyi ayağa kaldırmaya çalıştığına dikkati çeken Sancak, şöyle dedi:
     Bir sürü konuda Türkiyenin başka bölgelerinde büyük harikalar yaratılıyor. 150 milyar dolar ihracat yapmaya başladı bu ülke, yarım trilyonluk bir ticaret hacmi yakaladı. 2023e ilişkin 2 trilyon dolar hedefimiz var. Herkes bunun hayal olmadığını söylüyor. Böyle bir çaba var. Ama bu bölgede işler istenildiği kadar iyi gitmiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşekin bütün bilgi ve birikimiyle her şeyin yapılıyor. Ama buralarda çark yavaş çalışıyor, istenen hızda değil. Bunun bir sebebi var. Bunun sebebi biraz geçmişe ve tarihe dayanıyor. 80 yıl önce iki ulus, sırt sırta vererek büyük kurtuluş mücadelesi başlattık. Tüm halklara örnek bir kurtuluş savaşından geçerek genç bir cumhuriyeti inşa ettik. Fakat ne olduysa yarı yolda bir şeyler ters gitmeye başladı ve bir cebelleşme bir kalkışma bir Kürt isyanları dönemi başladı ve bu günlere gelindi. Şimdi Mezopotamyanın kalkınmasına ve tıpkı tarih öncesinde olduğu gibi el birliğiyle bu barışı inşa etmeye ihtiyacımız var. El birliğiyle bunu yaparsak işadamı da gelecek. Bu barışı sağlamazsak, barışın olmadığı yerde girişimcilik olmaz. Girişimin olmazsa olmazı barış, huzur ve istikrardır, bunu sağlamamız lazım.
    
     -Ülkemizin kıymetini bilelim-
    
     İşadamı Nihat Özdemir ise Siirtin, Batmanın, Şırnakın, Bitlisin kıymetini bilmek gerektiğini söyledi.
     Allahın kendilerine çok önemli coğrafyada yaşama imkanı yarattığını ifade eden Özdemir Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Bölgeden bazı işadamları arkadaşlarımız iş yapamıyoruz diyorlar. Bana bu güne kadar Sen Doğu Anadolulusun, sen Kürtsün sen buraya gidemezsin sen bunu yapamazsın demediler. Onun için değerli arkadaşlar sakın bu komplekse kapılmayın dedi.
     Toplantıya, TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Velioğlu, Meltem Demirören Oktay, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak ve çok sayıda işadamı katıldı.
    
     Muhabir: Yılmaz Ekinci / Nail Kadırhan
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batmanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER