Matematiği oyunla öğreten proje

Matematiği oyunla öğreten proje -Kastamonunun Doğanyurt ilçesinde bilgisayar öğretmeni özel geliştirdiği mobil eğitim yazılımıyla, her öğrenciye alınan akıllı telefonları kullanarak sanal ortamda hicaz demiryolunu inşa etm


KASTAMONU (A.A) - Yusuf Çelik - Kastamonunun Doğanyurt ilçesinde bilgisayar öğretmeni özel geliştirdiği mobil eğitim yazılımıyla, her öğrenciye alınan akıllı telefonları kullanarak sanal ortamda hicaz demiryolunu inşa etme oyunuyla matematik öğretiyor.
     Mobil eğitim projesi kapsamında geliştirilen yazılımda oran orantı konusu başta olmak üzere yaş, hız, hacim ve ağırlık problemleri gibi konular yer alıyor.
     Proje kapsamında Doğanyurt Lisesi 11. sınıf öğrencileri, dağıtılan cep telefonlarına yükledikleri mobil eğitim yazılımı sayesinde okula gelip giderken, akşamüstü evde otururken, tatil günlerinde ve diğer boş zamanlarında uzaktan erişimle öğretmenleri ve arkadaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunarak matematik çalışabiliyor.
     Matematik faaliyetlerinin oyun olarak tasarlandığı proje ile mobil öğrenme uygulamalarının Türkiyedeki işlevselliğinin test edilmesi amaçlanıyor.
    
     -Projenin mimarı bilgisayar öğretmeni-
    
     Projenin mimarı bilgisayar öğretmeni Hasan Kemikli, mobil öğrenmenin dünyada olduğu gibi Türkiyede uygulanıp sonuçlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
     Kemikli, hazırlık aşaması 4 ay süren projeyi Karadeniz Teknik Üniversitesinin (KTÜ) finanse ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Telefonları satın aldı, sim kartları temin etti, internet bağlantılarını sağladı. Biz de öğrencilerimizle beraber bu çalışmayı yaptık. Telefonları öğrencilerimize verdik. Öğrencilerimiz ders harici zamanlarda, dersi etkilemeyecek şekilde serviste giderken, sabah evlerinden gelirken, akşam evde otururken, yemek yerken öğrenme ortamına dahil olarak hem arkadaşlarıyla hem de matematik ve bilgisayar öğretmenleriyle iletişim kurarak, soruların çözümüne yönelik bilgi alışverişinde bulundular. Bu şekilde eğitimi her yere taşımış olduk. Eğitim sadece okulda değil her yerde diyebiliriz. Projenin maliyeti 20 bin lira tutarında oldu. Tabi maliyetin en büyük bölümü telefonları satın almak. Çünkü yeni telefonlar alındı. Onun haricinde sim kartların bir aylık kullanımı, internet bağlantılarının kullanımı ve bir de yazılım masrafımız oldu. Çünkü kendi hazırladığımız programı kullandık.
    
     -Hicaz Demiryolu sanal ortamda inşa ediliyor-
    
     Projede Hicaz Demiryolunun konu alındığını belirten Kemikli, 2. Abdulhamit Hanın en büyük projelerinden birisi olan Hicaz Demiryolu, 1900-1908 tarihleri arasında inşa edilmiş ve 1916 yılına kadar kullanılmıştır. Osmanlının son dönemlerinde çıkan karışıklıklardan sonra İngilizler tarafından tahrip edilmiş ve kullanılamaz hale getirilmiştir. Biz bu demiryolu hattını sanal olarak yeniden inşa ediyoruz diye konuştu.
     Kemikli, mobil eğitim yazılımında soruların tamamını çözen öğrencilerin sanal olarak Hicaz Demiryolunu inşa ettiğini vurguladı.
     Öğrencilerin soruları İstanbul İstasyonundan çözmeye başladığını dile getiren Kemikli, şöyle devam etti:
     İstanbuldan başlayıp her bir istasyonu ilerleyebilmek için öğrencinin karşısına soru geliyor. Öğrenci eğer soruyu yapabilirse kullandığı tren bir sonraki istasyona gidebiliyor. Eğer soruyu bilemezse bir sonraki istasyona gidemiyor. Bu şekilde öğrenciler arası bir rekabet ortamı da oluşturarak öğrencilerin birbirleriyle yarışmasını ve öğrenme ortamının devamlılığını sağlamış olduk. Bu şekilde sanal Hicaz Demiryolunu bitirdiklerinde oyunu bitirmiş oluyorlar.
    
     -Öğrencilerin değerlendirmesi-
    
     Doğanyurt Lisesi 11. sınıf öğrencisi Cengiz Uludüz (17), projenin kendisi için çok faydalı olduğunu bildirdi.
     Projenin okul dışındayken eğitimle buluşmalarını sağladığını belirten Uludüz, Servisteyken, evde otururken, sorularımızı cevaplayıp derslerimizi öğrenme fırsatımız oldu. Evdeyken öğretmenimize soru sorabildik, cevap alabildik. Mobil öğrenme projesinin ilk defa Doğanyurtta olması bizim için faydalı oldu. Ufak tefek pürüzlerimiz oldu hat çekmemesi gibi ama hallettik. Bizim için olumlu ve faydalı bir proje oldu şeklinde konuştu.
     Mobil öğrenme uygulanmasını çok beğendiğini söyleyen öğrencilerden Dilek Yılmaz da (17), Derste, ders dışında, teneffüste, bunaldığımız vakitlerde, serviste ya da akşamüstü boş kaldığımız zamanlarda vaktimizi değerlendiriyoruz. Bilmediğimiz sorular oluyor. Hepimizin soruları aynı değil, takıldığımız yerler oluyor. Problemi arkadaşımıza sorabiliyoruz. Öğretmenimize yönelebiliyoruz. Bu projenin devamını bekliyoruz diye konuştu.
     Okul çıkışı evine gelen Engin Şentürk ise (17), Şimdi servisle okuldan geldim. Birkaç soruyu çözdüm. Sorulara evde devam etmem gerekiyor. Arkadaşlarım da aynı anda çözüyorlar. Arkadaşlarım benden önce soruları çözerse puanım eksiliyor. Öğretmenime şimdi soru soracağım diye kaydetti.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Matematiği oyunla öğreten proje Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER