MAÜ Akademik Yılı Açılışı yapıldı

MAÜ Akademik Yılı Açılışı yapıldı -Mardin Valisi Turhan Ayvaz: İdeolojimiz onunla bununla savaşma, toprağını alma değildir


MARDİN (A.A) - Mardin Valisi Turhan Ayvaz, İdeolojimiz onunla bununla savaşma, toprağını alma değildir dedi.
     Mardin Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Mardin Artuklu Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreninde konuşan Vali Ayvaz, bölgede tarih boyunca 30 medeniyetin birleşmiş şekilde yaşadığını ve burada yaşayan farklı dil ve dinlerin halkları et ile tırnak gibi olduğunu söyledi.
     Türkiye olarak ideolojilerinin savaşıp toprak kazanmak olmadığını belirten Vali Ayvaz, Onun için ülkemizin tek bir badireye girmemesi, ideolojik olarak düşünüyorsa ideolojisini herkesin gözden geçirmesi lazım. Zaten bu memleket ne çektiyse bu ideolojilerden çekiyor. Bizim ülkemizin ideolojisi bellidir. İdeolojimiz onunla bununla savaşma, toprağını alma değildir. İdeolojimiz ülkemizde kesinlikle tam demokrasiye kavuşmaktır. Başka bir şey değil. Zaten biz tam demokrasiye kavuşursak her şey hal olunur. Yani şu halde de ben onlara hak veriyorum. Şu haklar bu haklarımız yok. Hak veriyorum. Kardeşim daha şeyden yeni yeni kurtuluyoruz. Artık ülke yeni yeni ihtilal olmayacak bundan sonra diye seviniyoruz. Hangi durumlardan hangi durumlara geldik. Gidişatımız gayet iyidir. Kim de çomak sokmak isterse lütfen bunlara kapılmayalım dedi.
     MAÜ Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay ise, ilk başlarda 20 akademisyen ve bin 100 civarında öğrencilerinin bulunduğunu şimdi ise 300 akademisyen ile 5 binden fazla öğrencilerinin bulunduğunu kaydetti.
     Bu rakamların yaşadıkları zorluklara rağmen, oldukça iyi rakamlar olduğuna değinen Omay, şöyle dedi:
     Şükürler olsun ki, yeni olmamıza rağmen, bu yıl yapılan ilk öğrenci yerleştirmesinde, kontenjanını tamamıyla doldurmuş bir üniversiteyiz. Türkiyede Yaşayan Diller Enstitümüzü anmak gerekir. Fazlaca politize olmuş bir toplum olduğumuz için, üniversitemizin en fazla konuşulan, takip edilen, yer yer dedikodusu yapılan birimi. İnsanların doğuştan getirdiği temel kültürel kimlik unsurlarından biri olan dillerini ve bu dillerle oluşmuş filolojik hâsılayı tetkik amacıyla kurmuş olduğumuz ve siyasi mülahazalardan mümkün olduğunca uzak durarak, akademik/ilmi bir yaklaşımla ele aldığımız okulumuz bu. Bu enstitümüz de çok önemli ve inkılâp niteliğinde işlere imza attı. Kurmanci, Zazaki alanlarındaki çabaları zaten kamuoyunun malumu. Ayrıca bu yıl ortaokul ve liselerde seçmeli Kürtçe dersi okutulması gündeme gelince, hem ders kitapları, materyalleri geliştirme, hem de öğretici personel ihtiyacını karşılama adına çok büyük işlere imza attı. Bugünlerde de bu konuda yaşanan bürokratik tıkanmayı aşmakla cebelleştiğimiz zaten herkesin malumu. Yeri gelmişken, inşallah bu çabalarımız bir sonuç verir de hem bizler, hem de talebelerimiz bir sükut-u hayal yaşamayız. Bu okulumuzda, andığım çalışmalara ilaveten, Arapça, Süryanice, Farsça ve hatta en son İbranice dilleriyle ilgili çalışmalara yoğunlaştık.
     Omay, yeni dönem de de daha çok bilim üretmek ve talebelerine daha çok faydalı olabilmeleri için gereken rahatlığın ve kolaylığın azami seviyeye çıkarıldığı bir yeni dönem için yoğun bir gayret içinde olacaklarını sözlerine ekledi.
     Açılış konuşmaların ardından Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sait Toprak tarafından açılış dersi olarak Talmud ve Hadis dersi verildi.
     Ders sonunda yöresel şarkılar eşliğinde müzik dinletisi yapıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar/Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber MAÜ Akademik Yılı Açılışı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER