Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı -Uşak Halk Sağlığı Müdürü Ayanoğlu: 20 yaş üzerindeki tüm bayanlar, her ay adet başlangıcından sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır


UŞAK (A.A) - Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hakan Ayanoğlu, meme kanserinin tedavisinde erken tanının önemine işaret ederek, erken tanı için 20 yaş üzeri her kadının, her ay adet başlangıcından sonraki dönemde düzenli olarak kendi kendine elle meme muayenesi yapması gerektiğini kaydetti.
     Ayanoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından 1-31 Ekim tarihleri arasında Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olarak değerlendirilmesi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen ve erken tanı konularak tedavi edilmediği zaman ölüm riski yüksek bir kanser türü olduğunu belirtti.
     Meme kanserinin taşıdığı risklerin, erken tanı konularak uygulanacak tedaviyle büyük ölçüde önlenebildiğine işaret eden Ayanoğlu, şunları kaydetti:
     Meme kanseri, memede ele gelen bir kitle, ağrı, meme başında akıntı, kitle olan göğsün yukarıda, dik ve dolgun olması, meme derisi üzerinde ödem, deri üzerinde portakal kabuğu görünümü ve meme başında sonradan olan içe çökmeyi başlıca belirtiler olarak sıralayabiliriz. Özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlar riskli grubu oluşturuyor. Hiç doğum yapmamış ve geç doğum yapmış kadınlarda meme kanseri riski daha fazla oluyor.
     20 yaş üzerindeki tüm bayanlar, her ay adet başlangıcından sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. 40 yaş üzeri her bayanın yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekiyor. Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalı ve sistemli bir şekilde fiziksel aktivite yapılmalı. Doğumdan sonra en az 1 yıl bebek emzirilmelidir. Risk grubunda olan kişiler, hormon ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmalı.
    
     Muhabir: Uşak
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER