Menderes Nehrinin taşması

Menderes Nehrinin taşması -Sökede yağış nedeniyle Menderes Nehrinin taşması sonucu yaklaşık 90 bin dekar arazi su altında kaldı -Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer: -Şu anda 3 bin dekar ekili, 80-90 bin dekar ise ekim y


AYDIN (A.A) - Söke ilçesinde yağış nedeniyle Menderes Nehrinin taşması sonucu yaklaşık 90 bin dekar arazi su altında kaldı.
     Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddetli yağış sonucunda Menderes Nehrinde önemli oranda yükselme meydana geldiğini ve bunun taşkına sebep olduğunu söyledi.
     Taşkın sonrasında gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını belirten Demirezer, Özbaşı ve Çalıköyü arasındaki yolun su altında kalması nedeniyle trafiğe kapatıldığını belirtti.
     Taşkınların önüne geçmek için Devlet Su İşleri ekiplerinin çalışma yürüttüğünü dile getiren Demirezer, şöyle konuştu:
     Söke Ovası sürekli taşkınların görüldüğü bir yer. Zaten burası taşkınlarla beslenen bir ova. Şu anda 3 bin dekar ekili, 80-90 bin dekar ise ekim yapılmayan bir arazide taşkın söz konusu. Suyun seviyesi devamlı takip ediliyor ve buna göre ek tedbirler alınmaya çalışılıyor. DSİ ekipleri, mevsim şartları elverişli olduğunda Menderes yatağında temizleme çalışması yapacak ve nehrin taşıyacağı su kapasitesi arttırılacak. Sarıçay ve Kargın çayı üzerine yapılacak barajlar ile taşkınların önüne önemli ölçüde geçilebilecek. Bunun sonucunda taşkın riski nedeniyle ekim yapılamayan yaklaşık 50 bin dekar arazi ekime hazır duruma getirilecek.
     Söke Belediye Başkanı ve Söke Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi ise ilçede her yıl benzer tablonun yaşandığını, çiftçilerin büyük zarar yaşadığını dile getirdi.
     Menderes Nehrinin günlük 60-70 milyon metreküp su taşıdığını, taşkının önlenebilmesi için 1-2 barajın yapılmasının yetersiz kalacağını ifade eden Özekmekçi, Menderesin yeni bir yatak çalışmasına ihtiyacı var. Bu bölgede ileride düzenli bir sulama tesisi yapılacaksa mutlaka burada bir tahliye sistemi kurulmalı ve böylelikle sıkıntılı zamanlarda Menderesin fazla suyu tahliye sistemi ile giderilebilmeli dedi.
     Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da, Menderes Nehri yatağının ıslah edilmemesi nedeniyle her yıl taşkınlara maruz kaldıklarını söyledi. Taşkın nedeniyle çiftçilerin büyük zarar gördüğüne, geniş bir arazide ise ekimin yapılamadığına dikkati çeken Kocabaş, şöyle konuştu:
     Kışın bu bölgede hiç ekim yapılamıyor ve çiftçinin büyük kaybı var. Taşkın nedeniyle biriken sular geç çekildiğinden yazlık ürünler olan mısır, ayçiçeği ve pamuk da zamanında ekilemediği için hasat gecikiyor ve bir zarar da böyle oluşuyor. Ayrıca köylerimizde hayvancılar ağılları su altında kaldığı için zarar görüyor. Hayvancılıkta kışın kaba ot, yem açısından çok önemli ancak taşkın nedeniyle fiğ, arpa otu ekimi yapılamadığından hayvancı bir zarar da buradan görüyor. Taşkın sebebiyle ekim yapılamayan araziler de ekonomi açıdan bir kayıp oluşturuyor. Tüm bu sıkıntıların taşkın önlenerek giderilmesini bekliyoruz.
    
     Muhabir: Gökmen Şireci / Muzaffer Yavaşoğlu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Menderes Nehrinin taşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER