Merkezi soğutmada yüzde 20 tasarruf sağladı

Merkezi soğutmada yüzde 20 tasarruf sağladı -İzmir Çınarlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Yasin Kayasarı, üzerinde çalıştığı ve TÜBİTAK tarafından da ödüllendirilen projesiyle merkezi klimalarda yüzde 20 enerji tasarruf


İZMİR (A.A) - Hüseyin Bağış - İzmir Çınarlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 12. sınıf öğrencisi Yasin Kayasarı, üzerinde çalıştığı ve TÜBİTAK tarafından da ödüllendirilen projesiyle merkezi soğutma klima sistemlerinde yüzde 20 enerji tasarrufu sağladı.
     Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi 12. sınıf öğrencisi Yasin Kayasarı, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme bölümü öğretmeni Zekeriya Acanın danışmanlığında yürüttüğü projesiyle hem merkezi soğutma klima sistemlerinde yüzde 20 oranında enerji tasarruf sağladı hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAKın ortaklaşa düzenlediği Orta Öğretim Kurumları Arası Enerji Verimliliği Proje Yarışmasında birincilik ödülüne ortak oldu.
     Kayasarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürüttüğü proje ile soğutma amaçlı klimalarda enerji sağlamayı amaçladığını ve bunu da tavuk çiftliklerinde nemlendirme cihazı olarak kullanılan serpantin adlı ısı değiştirici sistemi geliştirerek merkezi klimalar için başardıklarını söyledi.
     Geliştirdikleri sistemin, özellikle büyük ölçekli soğutma sistemlerinin kullanıldığı işletmeler için ideal olduğunu ifade eden Kayasarı, Merkezi sistemler, soğuk hava depoları, klima santralleri, buz pisti gibi alanlarda sistem rahatlıkla uygulanabilir dedi.
     Proje danışmanı Zekeriya Acan da geliştirdikleri sistemin, merkezi soğutma klima sistemlerinde yüzde 20 tasarruf sağladığını belirtti.
     Sistem hakkında bilgi veren Acan, geliştirdikleri sistemin, doğrudan bir soğutma sistemi olmadığını, mevcut soğutma ünitesine ilave edilen ek bir ünite olduğunu söyledi.
     Acan, sistemi, tavuk çiftliklerinde nemlendirme amacıyla kullanılan serpantin cihazını geliştirerek ortaya çıkardıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Soğutma dış ünitesine eklediğimiz sistemimiz, paneli su ile soğutarak, dışarıdan 30-40 derece düzeyinde alınan havanın içeriye 20-25 derecede girmesini sağlıyor. Bu aradaki 20 dereceyi bulan fark büyük enerji tasarrufuna yol açıyor.
    
     -İlk uygulama ihracatçı firmadan-
    
     Sistemin ilk uygulamasının, İzmirde klima üretimi yapan ihracatçı bir firma tarafından yapıldığını belirten Acan, şöyle devam etti:
     İzmirde bir klima üreticisi firmanın yetkilileri, bizim çalışmamızdan haberdar olmuş ve bizimle görüşmek istediler. Biz de okulumuza davet ettik. Atölyede sistemi incelediler ve bizden bu sistemi kullanmak için izin istediler biz de verdik. Bu sistem sayesinde Arap ülkelerinde açılan bir ihaleyi kazandıklarını belirterek bize teşekkür ettiler.
     Acan, geliştirdikleri sistem üzerinden para kazanmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını ve devlet kuruluşları ile belediyelere gönderdikleri yazılarla talep etmeleri halinde sistemi maliyeti karşılığında ücretsiz uygulamayabileceklerini bildirdiklerini, ancak henüz bir talep gelmediğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Merkezi soğutmada yüzde 20 tasarruf sağladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER