Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel:

Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel: -Yetkililerden çiftçilerimizin borçlarının, faizsiz ertelemesi ya da indirimli faizle bir yıl ötelenmesini talep ediyoruz -Bu konu eğer çözüme kavuşmazsa Akdenizde belki binlerle ifade


MERSİN (A.A) - Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yetkililerden çiftçilerin borçlarının, faizsiz ertelemesi ya da indirimli faizle bir yıl ötelenmesini talep ettiklerini belirterek, Bu konu eğer çözüme kavuşmazsa Akdenizde belki binlerle ifade edeceğimiz çiftçilerin arazileri el değiştirecek dedi.
     Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Mersin bölgesinde bahar aylarında yaşanan don ve yağmurların uzun süre ve sürekli yağmasından örtü altındaki sebze ve meyvelerin olumsuz etkilediğini ve bazı seraların üstünün açıldığını, bazılarında ise göçmeler meydana geldiğini söyledi.
     Çiftçilerin bu olaylardan olumsuz etkilendiğini ve ürünlerinden ettikleri zarardan dolayı borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade eden Gökçel, çiftçilerin biriken borçlarını ödeyecek durumlarının kalmadığını bildirdi.
     Gökçel, bu kapsamda çiftçilerin kurumlara olan borçlarının faizsiz olarak 1 yıl ertelenmesini istediklerini dile getirerek, Bu konuda Başbakanımıza ve bazı bakanlara ayrıca üst kuruluşumuz olan Ziraat Odaları Birliğine, Mersin Ziraat Odası olarak talebimizi ilettik dedi.
     Türkiyede ilk defa bir çiftçinin arazisinin banka tarafından icra yoluyla satılığa çıkarıldığını kaydeden Gökçel, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Mersinde şimdiye kadar çiftçilerimizin arazilerinin banka tarafından satıldığına hiç şahit olmamıştık. 20 Kasım Salı günü Mersin İcra Müdürlüğünde örtü altı üreticisi bir bayan çiftçimizin arazisi satışa sunulmuştur. Ayrıca hali hazırda 200 çiftçimizin de icra takibinde olduğunu belirtmek istiyorum. Bu rakamın 200 çiftçiyle sınırlı kalmayıp binleri bulmasından endişe ediyoruz. Çiftçilerimizin borçlarının, faizsiz ertelemesi ya da indirimli faizle bir yıl ötelenmesini yetkililerimizden talep ediyoruz.
     Çiftçilerin bu yolla borçlarını ödeme imkanı bulacaklarını ifade eden Gökçel, Bu imkanı yakalasınlar diye biz bu ertelemeyi talep ediyoruz. Bu konu eğer çözüme kavuşmazsa Akdenizde belki binlerle ifade edeceğimiz çiftçinin arazileri el değiştirecek. Bizi ürkütense o bölgedeki satışa konu olan arazilere talip olan insanların çiftçi ya da üretici hüviyetinde olmayacağı konusudur. Kazanlı ve Seyhan arası turizm bölgesi ilan edildi. Bizi asıl endişeye sürükleyen bu arazilerin üretimden uzaklaştırılarak rantçıların eline geçmesidir. Bu da bizleri gelecek açısından karamsarlığa itiyor diye konuştu.
     Gökçel, yetkililerden tek isteklerinin satış işlemlerinin bir an önce durdurulması olduğuna dikkati çekerek, Böylelikle ne çiftçilerimiz mağdur olur ne de arazileri tarım dışında kullanabilecek kişilerin eline geçmiş olur. Bu konuda önlemin alınması için bütün yetkilileri göreve çağırıyorum dedi.
    
     Muhabir: Basir Gülüm
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER