Meyve vermeyen ceviz ağaçlarını sanata dönüştürüyor

Meyve vermeyen ceviz ağaçlarını sanata dönüştürüyor -Ahlatlı maket ustası, meyve vermeyen ceviz ağaçlarından cami ve kümbet maketi yapıyor -Maket ustası Pirhasanoğlu: İlçemizi ziyaret eden turistler, sevdiklerine hatıra olarak A


BİTLİS (A.A) - Bitlis Ahlat ilçesinde yaşayan maket ustası, meyve vermeyen ceviz ağaçlarından ilçedeki tarihi yerlerin maketini yapıyor.
     Ahlatta 25 yıldan bu yana maket ustalığı yapan Muzaffer Pirhasanoğlu, özellikle Adilcevaz ve Hizan ilçelerindeki meyve vermeyen ceviz ağaçlarını satın alarak sanata dönüştürüyor.
     Ceviz ağaçlarından elde ettiği kütükleri büyük bir ustalıkla işleyen Pirhasanoğlu, Selçuklu dönemine ait cami ve kümbetlerin yanı sıra Bitlisin sembolü olan beş minare ile İhlasiye Medresesine yaptığı maketlerde hayat veriyor.
     Pirhasanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıl önce hobi olarak başladığı maket yapımını zamanla geliştirdiğini belirtti.
     Ceviz ağaçlarını satın aldıktan sonra yapacağı kümbetin büyüklüğüne göre ağaçları kestiğini vurgulayarak, Kütükleri daha sonra testere, törpü, eğe ve zımparayla ağacı yontuyorum. Kümbetin veya yapmak istediğim eserin kaba hali ortaya çıkınca bu kez üzerindeki işlemeleri birebir makete işliyorum dedi.
     Pirhasanoğlu, zahmetli ve zaman alan bir iş olmasına rağmen işini severek yaptığına değinerek, kümbetler diyarı olarak bilinen Ahlattaki 14 kümbetin tamamının maketini yaptığını ifade etti.
     Talep olduğu takdirde ülkedeki tüm tarihi eserlerin maketini yapabileceğini anlatan Pirhasanoğlu, İlçemizi ziyaret eden turistler, sevdiklerine hatıra olarak Ahlata özgü maket götürüyor. Bu da hem bizlere ekmek kapısı oluyor hem de ilçenin tanıtımına katkı sunuyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Selcan Bayar / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Meyve vermeyen ceviz ağaçlarını sanata dönüştürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER