Milli Eğitim Bakanı Dinçer Karamanda

Milli Eğitim Bakanı Dinçer Karamanda -Dinçer: Bizim çok güçlü şekilde trafik kültürünü geliştirmeye ve insanlarımızda bu konuda bilinç yaratmaya ihtiyacımız var. Bunun temelinde sevgi, saygı, insanlar arası iletişim ve kurallara u


KARAMAN (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bizim çok güçlü şekilde trafik kültürünü geliştirmeye ve insanlarımızda bu konuda bilinç yaratmaya ihtiyacımız var. Bunun temelinde sevgi, saygı, insanlar arası iletişim ve kurallara uyma gibi çok önemli, çok temel insani değerler yatıyor dedi.
     Açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Karamana gelen Dinçer, İl Emniyet Müdürlüğünce çocuklarda trafik bilincinin artırılması amacıyla hazırlanan Selim ve Arkadaşları Trafikte adlı animasyon filminin Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen gala programına katıldı.
     Dinçer, burada yaptığı konuşmada, trafiğin modern dünyanın çok önemli olgularından biri olduğunu, bu olgunun da beraberinde bir kültür gerektirdiğini belirtti.
     Tüm şartları aynı olan iki toplum düşünüldüğünde trafik bilinci olmayan ülkelerde trafik kazalarının daha fazla olacağına dikkati çeken Dinçer, bu kazalara bakıldığında kişinin kendisinden kaynaklanan hem beşeri hem de maddi ne kadar büyük sorunlar ortaya çıkabileceğinin tahmin edilebileceğini kaydetti.
     Trafik kazalarında çok sayıda can kaybının yaşandığını, Türkiyenin 1 ile 15 yaş arasındaki çocukların kazalarda hayatlarını kaybetme oranıyla dünyadaki trafik kazaları ile mukayese edildiğinde en fazla can kaybı olan ülkelerden birisi olduğunu anlatan Dinçer, şunları kaydetti:
     Bunun kişiye ve kişinin ailesine yönelik sıkıntı ve hüzünlerini hesap edebiliriz. İkincisi pek çok insan yaralanacak, hatta önemli bir kısmı özürlü kalacak, engelli hale gelecek. Hastaneye giden yaralıların da sağlık masrafları, sigorta masrafları ve çevreye verilen masrafları da olacak. 10 yıl üst üste bu iki ülkeyi mukayese edecek olursanız trafik kültürü olmayan ülke diğer her şeyi aynı olduğu halde inanılmaz derecede yüksek maliyetler sebebiyle geri kalacaktır. İnsanların çektiği sıkıntılar ve ezalar hariç. Öyleyse normal şartlarda bizim çok güçlü şekilde trafik kültürünü geliştirmeye ve insanlarımızda bu konuda bilinç yaratmaya ihtiyacımız var.
    
     -Maksadımız çocuklarımıza küçükten trafik kurallarını öğretmek
    
     Trafik kültünün geliştirilmesinin temelinde sevgi, saygı, insanlar arası iletişim ve kurallara uyma gibi çok önemli, çok temel insani değerlerin yattığını dile getiren Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:
     Toplum olarak maalesef çok geleneksel bir toplum özelliği taşıyor olmamızdan, biraz eğitimimizin yetersizliğinden, biraz demokrasimizin henüz çok gelişmemiş olmasından dolayı pek çok karaktere bağlayabilirsiniz. Ama biraz otoriter karakterli bir toplumuz ve otoriter karakterli insanlardan oluşuyoruz. Dolayısıyla çoğu kez kendimizin haklı olduğu, kendimizin düşündüğü şekilde başkalarının uyması gerektiği gibi algılara sapabiliriz. Aslında problemin kaynağında da bu yatıyor. Biz insanlara sevgiyi öğretmezsek, başkalarına saygı göstermeyi öğrenemezsek, konuşmayı, bir sorunu konuşarak çözmeyi, kurallara uymayı öğrenemezsek, trafik bilincini ve kültürünü geliştirme şansına sahip değiliz. Karayolları Kanununda trafik kurallarını öğreten ders konulacağına dair hüküm var. Biz de 1 ve 3. sınıflar arasında daha çok hayat bilgisi derslerinde trafik kuralları ile ilgili bilgiler veriyorken, 4 ve 5. sınıfta doğrudan trafik dersi veriyoruz. Maksadımız; çocuklarımıza küçükten trafik kurallarını öğretmeye çalışmak ve onları bir kültür sahibi nesiller olarak yetiştirmek. Bunun için yoğun bir çaba sarf etmeye ihtiyacımız var.
     Dinçer, programın sonunda filmin yapımında emeği geçenlere teşekkür plaketi verdi.
     Programa, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AK Parti Karaman Milletvekilleri Mevlüt Akgün ve Lütfi Elvan, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ile çok sayıda polis ve öğrenci katıldı.
     (RIF-KYR)
<< Önceki Haber Milli Eğitim Bakanı Dinçer Karamanda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER