Milli Savunma Bakanı Yılmaz:

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: İhracatta hedeflerimize ulaşabilmemiz için yükte hafif pahada ağır ürünleri üretmeli ve ihraç etmeliyiz


ÇORUM (A.A) - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayi üretiminin, Türkiyenin 2023 yılındaki ihracat hedeflerine ulaşılabilmesi için büyük önem taşıdığını belirterek, İhracatta hedeflerimize ulaşabilmemiz için yükte hafif pahada ağır ürünleri üretmeli ve ihraç etmeliyiz dedi.
     Yılmaz, Çorumda Organize Sanayi Bölgesi, Valilik, Belediye Başkanlığı ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.
     Bakan yılmaz, ziyaretlerinin ardından Çorum Ticaret ve Sanayi Odasınca (TSO) Anitta Otelde organize edilen programda, sanayicilerle akşam yemeğinde bir araya geldi.
     Yılmaz, yemekte yaptığı konuşmada, birçok ilde görmediği girişimcilik ruhunu Çorumda gördüğünü ve Çorumun geleceğiyle ilgili umutlarının daha da arttığını ifade etti.
     Çorumun 2023 hedeflerinin çok büyük olması gerektiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, 2023te 2 milyar dolarlık ihracat yapabilmemiz lazım. Çorumla 500 milyar dolarlık ihracat yapacağız, 2 trilyon dolar da milli gelirimiz olacak. 500 milyar dolarlık ihracat yapabilmek için de bizim katma değeri çok fazla olan ürünler üretmemiz lazım diye konuştu.
     Savunma sanayi ürünlerinin, katma değeri yüksek olan ürünlerin başında geldiğini dile getiren Bakan Yılmaz, Türkiyenin yıllık ihracatı 150 milyar dolar. Kilogram başına ihracat hedefimiz 1,5 tona tekabül ediyor. Almanyada bu oran 5 ton civarında. Yani biz kilogramımızı Almanyadan 3 kat daha ucuza satıyoruz. İhracatta hedeflerimize ulaşabilmemiz için yükte hafif pahada ağır ürünleri üretmeli ve ihraç etmeliyiz değerlendirmesini yaptı.
     Koredeki helikopter ihalesine Türk üretimi olan ATAK Helikopteri ile katıldıklarını ve iki ABD şirketi ile Türkiyenin son aşamaya kaldığını ve nihai kararın beklendiğini anımsatan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:
     Eğer ihaleyi kazanırsak üreteceğimiz helikopterin bir kilogramını 5 bin dolara satmış olacağız. Fırlatılması için Çine gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu 400 kilogram ağırlığında ve 120 milyon dolara mal oldu. Bu uydumuzun kilogramı da 200 bin dolara geliyor. Şimdi ürettiğimiz bir ürünün kilogramı 540 dolar, eğer ATAKı ihraç edersek kilogramı 5 bin dolar ve Göktürk-2 gibi bir teknoloji şaheseri ihraç edersek de kilogramı 200 bin dolara denk geliyor. İşte yükte hafif pahada ağır olan sanayi ürünleri bunlardır. Biz bunları üretmeyi hedefliyoruz.
    
     -Ya yol aç ya da bir yol bul-
    
     Çorumda savunma sanayine yönelik üretim için potansiyel bulunduğunu ve başta Hitit Üniversitesi olmak üzere yapılacak çalışmalara Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak destek vermeye hazır olduklarını belirten Bakan Yılmaz, el birliği ile hedeflenen başarıların yakalanabileceğini vurguladı.
     Bakan Yılmaz, Güzel bir söz vardır: Ya yol aç ya da bir yol bul diye. Biz Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak Çoruma yol açmaya hazırız dedi.
     2023 hedefleri doğrultusunda Türkiyedeki işsizlik oranının yüzde 5 olarak hedeflendiğini anımsatan Bakan Yılmaz, Çorum, Kayseri ve Eskişehir gibi illerin bu oranı 2012 yılında yakaladığına dikkati çekti.
     Bakan Yılmaz, 150 milyon doların üzerinde ihracatı bulunan Çorumun demiryolunu hak ettiğini belirterek, Çorumun demiryolu konusundaki beklentisini dile getireceğini kaydetti.
     TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da Çorum sanayisiyle ilgili bilgiler vererek, Bakan Yılmazdan, Çorumun savunma sanayi üretiminden pay alması ve kente demiryolu getirilmesi konusundaki çalışmalara destek vermesini talep etti.
     Konuşmaların ardından TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Vali Sabri Başköy ile birlikte Bakan Yılmaza üzerinde Hitit figürü bulunan bir vazo hediye takdim etti.
    
     Muhabir: Gazi Nogay - Ferhat Barulay / İsmail Çimen
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Milli Savunma Bakanı Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER