Mobilya Ar

Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı ödül töreni (2) -Ekonomi Bakanı Çağlayan: "(Çözüm süreci) Keşke bizden önceki hükümetler bunları yapsaydı da onların elini öpseydik. Ama maalesef yapamadılar, cesaret edemediler" -TİM Başkanı Büyükeşk


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çözüm sürecine ilişkin, "Keşke bizden önceki hükümetler bunları yapsaydı da onların elini öpseydik. Ama maalesef yapamadılar, cesaret edemediler" dedi.
     Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince düzenlenen "Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı" ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Türkiye ekonomisini dumura uğratan, işsizliğin oluşmasında temel yapı taşı olan, kalkınmayı engelleyen ve binlerce genci şehit alan" terör olaylarını bitireceklerini söyledi.
     Terör meselesini çözme konusunda kararlı olduklarını anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:
     "Sayın Başbakanımız iradesini çok net bir şekilde ortaya koymuştur. Hükümetimiz de bu konuda cesaretini göstermiştir. Keşke bizden önceki hükümetler bunları yapsaydı da biz de onların elini öpseydik. Ama maalesef yapamadılar, cesaret edemediler. Keşke bugün konuşulanları 10-15 yıl önce konuşmuş olsalardı. Bizler kardeşiz. Aynı devletin, bayrağın ve toprağın insanlarıyız. Çıktığımız yol kolay bir yol değil. Ama evelallah başaracağız. Başarmamak gibi bir hakkımız yok. İlk 4 ayda Türkiyenin nelerin kazandığını hep birlikte gördük."
     Çağlayan, 30 yıl aradan sonra ilk defa annelerin gözyaşının akmadığı bir Anneler Günü kutlayacaklarını belirtti.
    
     -"Yatırım iştahı kabardı"-
    
     Çözüm sürecinin başlamasıyla doğu illerinde önemli gelişmelerin yaşandığını dile getiren Çağlayan, "Yılın ilk 3 ayında Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden alınan teşvik belgeleri geçen yılı katbekat katlamıştır. Sadece Bingöle alınan teşviklerle yapılacak yatırım tutarı 1,1 milyar liradır. Diyarbakırda, Urfada ve Siirtte istihdamda geçen yılın aynı dönemine göre büyük artışlar var. Bu süreçle beraber insanımızın Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yatırım iştahı kabardı. Niye- Biz bu çözüm süreci başlamadan önce yeni teşvik sistemini getirdik. Bunları tesadüf eseri yapmadık" diye konuştu.
    
     -TİM Başkanı Büyükekşi-
    
     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Mehmet Büyükekşi ise ihracat ve katma değerinin artmasında ar-ge çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.
     Tüm sektörlerde ar-ge konusuna öncelik verilmesi gerektiğini, kendilerinin de bu anlamda çalışmalara hız vereceklerini anlatan Büyükekşi, Mersinin Akdeniz havzasına açılan önemli bir kilit noktası olarak dikkati çektiğini dile getirdi.
     Mersinin Türkiyenin dış ticaretine önemli katkı sağladığını ve daha fazlası için harekete geçtiğini ifade eden Büyükekşi, kentin son 10 yılda ihracatını 4 kat artırdığını, Akdeniz Oyunları sayesinde de kentin büyük bir vizyon kazanacağına inandığını vurguladı.
     Bu tür çalışmaların dış ticarete fayda getirdiğini aktaran Büyükekşi, şöyle konuştu:
     "İhracat yapmanın zorlaştığı bir süreçte yapılan bu çalışmalar bizi bir adım öne çıkartıyor. Katma değeri artırabilmek için marka, inovasyon, tasarım ve ar-ge vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Bizim 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için hep bu 4 unsura temas edeceğiz ve bunlara yönelik çalışma yapacağız. Türkiyenin 2023 hedefleri arasında mobilyanın 6 milyar dolarlık hedefi var. Buna ulaşabilmek için bugünü çok önemsiyoruz."
     Vali Hasan Basri Güzeloğlu da Bakan Çağlayanın 2 yıldır her konuda ve sorunda bitmek bilmeyen çabasıyla kendilerine öncülük ettiğini söyledi.
     Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER