MÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi

MÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Elmacıoğlu: Beslenmede en önemli faktör bilgidir. Sağlıklı beslenme para ile olsaydı gelişmiş ülkeler obezite sorunuyla karşılaşmazdı


SAMSUN (A.A) - Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Beslenmede en önemli faktör bilgidir. Sağlıklı beslenme para ile olsaydı gelişmiş ülkeler obezite sorunuyla karşılaşmazdı dedi.
     Elmacıoğlu, Samsun Soroptimist Kulübü Derneğince Çatalarmut İlkokulunda öğrenci annelerine yönelik düzenlenen Sağlığın Korunmasında Kadının Rolü konulu seminere konuşmacı olarak katıldı.
     İnsan sağlığında dengeli ve kaliteli beslenmenin bilgi ile gerçekleştiğini belirten Elmacıoğlu, şunları söyledi:
     Beslenmede en önemli faktör bilgidir. Bilgiyi doğru kullanabilmedir. Bilgiyi bileceksiniz ve doğru kullanacaksınız. Beslenme para ile olmaz. 100 gram patates ile 100 gram muzun arasında besin değeri açısından hiçbir fark yoktur. Sadece para farkı vardır. İçeriğindeki besin ögeleri aynıdır. Muzdan alınacak potasyumu, patatesten zaten alıyorsunuz. C vitamini de alıyorsunuz. Sadece insanın ön yargısı var. Birşey pahalı olursa onun değerli olduğu zannediliyor. Pahalı olan bir besinin satın alınılmasının ve tüketilmesinin de sağlık için çok yararlı olduğu sanılıyor. Bir yumurtanın besin değeri, anne sütünden sonraki en değerli besindir. Aynı gereksinimi karşılayan et ile kıyasladığımızda yumurta 80 gramdır. Fiyatı ise 20 kuruştur. Et ise 3 köfte 90 gram geliyor. Fiyatı da 4 liradır. Aynı miktardaki et ve yumurta insan sağlığı için aynı orandaki vitamini karşılıyor. Sadece biri daha fazla pahalıya geliyor. İşte bilgi burada önemlidir. Sağlıklı beslenme para ile olsaydı gelişmiş ülkeler obezite sorunuyla karşılaşmazdı. Sağlık, bilgi ile geliyor. Bilgiyi iyi kullanmak gerekir.
    
     -Televizyon programları kadınların düşmanı
    
     Dünyada insan sağlığı için en büyük sıkıntının hareketsizlik olduğunu ve hareketsizliğinde ortaya şişmanlığı çıkardığını belirten Funda Elmacıoğlu, hareketsiz yaşayanların sağlık açısından büyük risk altında olduğunu ifade etti.
     Türkiyede özellikle ev hanımlarının hareketsiz yaşamlarından dolayı büyük risk altında olduğunu anlatan Elmacıoğlu, Ev hanımları günün tamamına yakınını evinde geçiriyor. Özellikle sabahları televizyon karşısında saatlerce kalabiliyorlar. Hanımlar sabahları kadın programlarını, evlilik programlarını iki üç saat izliyorlar. Televizyon insanların hareketlerini kısıtlıyor. Sabah televizyon programları kadınların başlıca düşmanıdır. Herhangi bir fiziksel aktivite olmadığı için ileri de sindirim sistemi hastalıkları, obezite ve diyabet kadınlar için kaçınılmaz oluyor. Bunun için fiziksel aktivite şart Fiziksel aktivitenin de en az yarım saati sadece tempolu yürüyüşle olmalıdır diye konuştu.
     Samsun Soroptimist Kulübü Derneği Başkanı Av.İncilay Toraman ise, kadınlara yönelik sağlık, kadın hakları ve şiddetle ilgili çeşitli konularda eğitim seminerleri düzenlediklerini kadınlardan gelen talepler doğrultusunda da çeşitli programlar gerçekleştirdiklerini söyledi.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber MÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER