Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili tartışmalar

Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili tartışmalar -Tarihçi ve yazar Uğurluel: -Tarih dizileri, tarih filmleri kesinlikle olmalı -Dizide tarihi şahsiyetlerin birebir isimleri kullanılıyor. Fakat bütün bunlar yapılırken, o şahsiyetlerin


BURSA (A.A) - Tarihçi ve yazar Talha Uğurluel, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili olarak, Tarih dizileri, tarih filmleri kesinlikle olmalı. Dizide tarihi şahsiyetlerin birebir isimleri kullanılıyor. Fakat bütün bunlar yapılırken, o şahsiyetlerin hayatlarındaki detaylara bağlı kalınmıyor dedi.
     Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman, Topkapı ve Harem konulu konferansa katılmak için geldiği İnegölde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın bir diziyle ilgili yaptığı eleştirisini değerlendirdi.
     Tarih dizileri, tarih filmleri kesinlikle olmalı diyen Uğurluel, Fakat o dizideki problem şu. Tarihi şahsiyetlerin birebir isimleri kullanılıyor. Belli bir kronoloji, tarihi gerçeklere uygun kronoloji izleniyor. Fakat bütün bunlar yapılırken, o şahsiyetlerin hayatlarındaki detaylara bağlı kalınmıyor. Bu da insanların kafasında soru işareti bırakıyor diye konuştu.
     Uğurluel, isimler değiştirilip pek çok Osmanlı dizisinin çekilebileceğini ancak gerçek şahsiyetler ile gerçek tarih dizisi içerisinde yanlış olayları sergilemenin tarih şuurunu zedelediğini bildirdi.
     Kanuni Sultan Süleymanın bilinen iki eşinin olduğuna işaret eden Uğurluel, şöyle konuştu:
     Sultan Süleymanın uzun saltanatlığı var. Bizim bildiğimiz iki tane hanımı var. Gülfem Hatun net var mı yok mu- O da belli değil. Varsa üç hanımı bulunuyor. Hürrem Sultan bunlardan biri ve devşirme kız çocuğu. Saraya çok küçük yaşta alındığını tahmin ediyoruz. Hürrem Sultan da bir Osmanlı kadını. Hayırsever, sadece kendi çocuğunun değil toplumun annesi. Bunu nereden biliyoruz. Ortaya koyduğu eserlerden biliyoruz. Mesela Mekkede, Rodos Adasında, Kudüste Haseki Külliyesi yaptırmış.
     Uğurluel, yıllarca haremin sadece padişahın keyfine has, kadınlarla dolu yer olarak anlatıldığını, bunun aslının olmadığını, haremin mahrem olan yer anlamına geldiğini ve buranın kız yurdu, kız okulu konumu bulunduğunu söyledi.
     Dizilerin yayından kaldırılmasından yana olmadığını belirten Uğurluel, şöyle dedi:
     Tarihimizin doğru algılanmasından yanayım. Ortadoğuyu ve Balkanları çok yoğun gezen biriyim. Bugün bu dizi Ortadoğuda Arap dünyasında gösteriliyor. Oradaki insanlar Abdülhamit Hanı, Kanuniyi çok sever. Türkiyedeki insanımız bile o diziye bakıp kanıyorsa, böyleymiş yazık diyorsa, oradaki Arap dünyası neler der kim bilir- O zaman biz oralardaki kredilerimizi tüketiyoruz. Hem kendi çocuklarımızın tarih şuuru noktasında dayanak arayıcı atalarını kirletiyoruz hem de bizi o zatların şahsında sevecek olan toplumları ve milletlerin beyinlerini bulandırıyoruz. Bence dizi kalkmasın, diziye güzel yatırım yapmışlar. Kıyafetlerini her ne kadar beğenmesem de kıyafetlerin kalitesinden ödün verilmemiş. Bunu takdir ediyorum. Dizi gerçekleri anlatırsa mutlu oluruz. Dizinin danışmanlığını yapan tarihçiler bile el çektiler geçtiğimiz aylarda, rahatsız oldular. Bizi dinlemiyorlar dediler. Çekim sırasında senaryosu yazılan bir dizi topluma ne kadar fayda sağlayacak.
    
     Muhabir: Şaban Kılıçcı / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili tartışmalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER